Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Президентът и върховен главнокомандващ на ВС Росен Плевнелиев: Българската армия е недофинансирана

[post-views]

Цончо Драгански

Умения се придобиват. Но умения могат да бъдат и изгубени, ако държавата не се отнася със съответната отговорност. Българската армия днес е недофинансирана. Тя има крещяща нужда от модернизация, за да бъде спокойна, за да може да планира и да изгражда способности. Българската армия има своите проблеми и те не трябва да се крият, но не трябва и да се политизират.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, след като изгледа демонстрация на бойни възможности и способности на ГУЦ „Анево“.
Планирам, продължи той, в следващите седмици да проведа Консултативен съвет по национална сигурност, по темите за българските Въоръжени сили и измеренията на тяхното развитие. Знаете, че националната програма за развитие изтече през 2014 г. по отношение на Българската армия. Бялата книга е с хоризонт, който почти също изтече. Разработват се нови доктринални документи. Искам този път да е по-различно. Искам да се базираме на 

ясни действия и споразумения

на най-високо политическо ниво, които след това да останат, да не се променят със следващото правителство и да нямаме поредната стратегия. 
voenni_Президентът обяви, че на Консултативния съвет по национална сигурност ще бъдат разгледани въпроси по финансовото обезпечавана на новата програма и приемането й в парламента и в правителството. На базата на тази програма да бъде изработен и план за Въоръжените сили, който да бъде конкретен и да има ясни приоритети. А програмата и планът да бъдат финансово обезпечени. Да се знае още отсега какво ще се случи през 2020 г.
Искам на този Консултативен съвет по национална сигурност да бъдем честни, да си говорим в прав текст. Министърът и началникът на отбраната са се подготвили добре. Записано е в решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, че България може да гарантира своята сигурност, своя суверинитет само като част от Северноатлантическия алианс. Най-силният аргумент, най-голямата гаранция е това, че ние сме член на този най-силен демократичен отбранителен съюз на нашата планета. За целта, обаче, ние трябва да бъдем 

не консуматор, а генератор на сигурност 

Силата на НАТО е силата на всяка една от държавите членки. Неговите способности са способностите на всеки един от вас. Като държавен глава моята задача към държавното ръководство и към ръководството на българските въоръжени сили е все повече и повече да ставаме съвместими със съюзническите армии в НАТО.
Само заедно можем да гарантираме сигурността. Когато изграждаме своите способности, нека те да бъдат и способности съвместими с колективните усилия на семейството на демократичните държави, каза още Росен Плевнелиев.
Върховният главнокомандващ се спря на процента на брутния вътрешен продукт, предназначен за финансиране на  армията. Според него в момента той е рекордно нисък. През тази година Българската държава е планирала да даде 1,19 процента за отбрана. През 2014 г. процентът е бил 1,35. През предишни години е бил дори и повече. Консултативният съвет да зададе процентите от брутния вътрешен продукт – това е голямата цел на президента.
Той подчерта, че застава зад дефинираните 9 приоритетни проекта. Всеки един от тях може да бъде реализиран успешно. Но не да харчим пари, а да ги инвестираме в способности на нашата армия. Смисълът на Консултативния съвет по национална сигурност е да се гарантират яснота и финансиране за армията до 2020 г. 
На срещата на върха в Уелс, припомни президентът, ние взехме категорично решение за спиране на намаляването на парите за отбрана във всяка една от държавите – членки на НАТО. Намаляването на бюджета за отбрана за Българската армия през 2015 г. е в 

нарушение на поетия ясен ангажимент

и постигнатия пълен консенсус. Българското правителство през 2015 г. към днешна дата нарушава дадена дума. Казвам го честно, като слагам и себе си в категорията на тези, които са притеснени от този факт. Най-важното решение на Консултативния съвет по национална сигурност, което се надявам да постигнем, ще бъде да си кажем, че този принцип на ненамаляване на парите за отбрана влиза веднага в действие и че плавно и постепенно ще се увеличава до 2 процента за срок от 10 години, така, както се разбрахме в Уелс. Разчетите в Министерството на отбраната показват, че ако постигнем 1,36 процента от брутния национален продукт, както през 2014 г., от тук нататък ние дори ще стартираме и приоритетите за превъоръжаване. Ако постигнем плавно увеличение, ще успеем не само да гарантираме заплати, но и способности, обобщи г-н Плевнелиев.
По-нататък върховният главнокомандващ посочи, че по отношение на 

пенсионните права

на Консултативния съвет по национална сигурност ще има дебати, но няма да се вземе решение, тъй като не е мястото за такива дискусии. Но все пак той ще постави този въпрос. Защото при публичните дебати за пенсионната реформа армията трябва да знае политиците какво ще дадат. Вие, обърна се Росен Плевнелиев към военнослужещите, ще трябва да знаете какви са вашите пенсионни права, не в момента, в който сте по средата на своята служба за Родината, а в момента, в който влизате. И тези права да не се променят. Държавата трябва да е прогнозируема за вас, за да можете вие да отговорите с вашата посветеност. Министерството на отбраната има своята водеща роля. Неговият глас ще бъде чут. Министерството на отбраната ще защити своята представа за пенсионните права на военнослужещите. Вашите права ще бъдат приведени рано или по-късно като брой години, като обезщетение, до един средно статистически коефициент на постигнатото в другите съюзници от НАТО. Не говоря като абсолютни суми, а като процент. 
Ще поставя и въпроса за ненамаляване повече на личния състав. Да поставим рамки и да кажем, че българските въоръжени сили и личният състав ще бъдат не по-малко от 37 000 и вероятно не повече от 40 хиляди. Заставам зад вашите категорични права да има яснота, държавата дължи честен подход към всеки един от вас. Ще дам всичко от себе си и дано да имаме добри новини от Консултативния съвет по национална сигурност, заключи президентът Росен Плевнелиев. В почетната книгата на формированието той написа: „Аз съм един от вас“.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани