Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шанхай обяви: българските спектакли са учебник

[post-views]

Лъчезар Лозанов

kredo_kitai-2
Театралният дует от спектакъла “Каквото направи дядо“ по Андерсен – Нина Димитрова и Димитр Несторов пред билборда на спектакъла, поставен пред “Ню тиътър“ на Шанхайската Театрална Академия, където спектакълът подлуди зрителите.
След Япония, Театър „Кредо“ превзе и Китай. Нина Димитрова и нейните млади колеги   Димитр Несторов и Стелиан Радев вдигнаха на крака публиката в Шанхай със своя „Шинел” по Гогол и „Каквото направи дядо…” по Андерсен. Спектаклите бяха представени на 8-я Международен театрален фестивал, организиран от Шанхайската Театрална Академия, която отбеляза  70 години. Фестивалът се проведе със съдействието на Международния театрален Институт / ITI / и кметството на град Шанхай и събра гости от цял свят.  Участието на Театър „Кредо” се осъществи със специалната подкрепа на Столична програма „Култура”, която  за трети пореден път помага на екипа да бъде културен посланик на България по света.
Триото впечатли китайската публика и критика с брилянтното си актьорско изпълнение на английски език. Нина Димитрова има зад гърба си изиграни близо 50 представления на този език, но за новите й сценични партньори Стелиан  и Димитр това беше премиера. Само за един театрален сезон двамата даровити млади актьори имаха три световни премиери на  чужд език – на руски, японски и английски. Нина споделя, че е възхитена не само от таланта на  двете момчета, но и от необикновената лекота, с която учат и играят на чужди езици. Английската версия на  „Шинел” и „Каквото направи дядо” е създадена само с 6 репетиции, без помощта на преводач. 
nina_dimitrova
Нина Димитрова на най-оживеното и известно място в сърцето на град Шанхай – крайбрежната улица “The Bund“.
Китайската театрална общност остана възхитена от актьорското майсторство на българите и екипът вече има нови покани за гостуване в страната. Професори от  Шанхайската театрална академия и от други артистични институти обявиха, че спектаклите на „Кредо” трябва да бъдат видeни от по широк кръг ценители, защото са учебник по актьорско майсторство. Театралните специалисти и зрителите в много страни по света винаги се удивляват от  факта, че българските творци правят вълнуващ театър с малко средства и много въображение.
За „Кредо”няма географски и творчески граници вече повече от 20 години и те продължават да се радват на огромен зрителски интерес у нас и в чужбина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани