Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Тони Трифонов – заместник-командир на ХЕЛБРОК и национален командир на българския военен контингент: Сигурността има нужда от подготвени бойци

[post-views]

Цончо Драгански

Продължава непосредствената подготовка на български военен контингент за участието в дежурство на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. Ротата от неговия състав е от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада и затова обучението се води в района на батальона и в Гарнизонния учебен център „Добрич“ край Хасково. Сертификацията на ротата е през следващата седмица. Дежурството на българския контингент ще бъде от 1 януари до 30 юни 2016 г.
voenni_djipХЕЛБРОК е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен компонент. В Многонационалната бойна група участват Гърция (водеща страна), България, Румъния, Кипър и Украйна. Целта е групата да допринася за укрепването и бъдещето развитие на европейската политика за сигурност и отбрана. Тя може да участва в операции за управление на кризи под ръководството на Европейския съюз по основни сценарии от Концепцията за бойните групи, като разделяне на враждуващи страни със сила, предотвратяване на конфликт, провеждане на евакуационни операции и оказване на съдействие при хуманитарни операции. Техническото споразумение за създаване на ХЕЛБРОК е подписано в Брюксел на 13 ноември 2006 г. Групата е създадена от четири държави – Гърция, България, Румъния и Кипър. Името HELBROC се образува от първите букви на страните – HELlas, Bulgaria, ROmania, Cyprus. През 2011 г. към ХЕЛБРОК се включва и Украйна.

  Полковник Тони Трифонов е служил в гарнизоните Бояново, Ямбол, Пловдив и София. През 2004 г. е заместник-командир на 3-ия ни пехотен батальон  в Ирак. През 2008-2009 г. е офицер по планиране на операциите в Щаба на ИСАФ в Афганистан. През 2014 г. е национален командир на 26-ия български контингент в Афганистан. Сега служи в Командването на Сухопътните войски като началник на сектор „Поуки от практиката, оценка и анализ на бойната подготовка и изпълнението на мисиите в Сухопътните войски“. Назначен е на длъжност заместник-командир на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК и национален командир на българския военен контингент.

-Господин полковник, бихте ли уточнили какъв е съставът на българския контингент за ХЕЛБРОК?
– Контингентът се състои от 5-а рота ХЕЛБРОК, национален елемент, в който сме заедно с моя заместник офицера за връзка с оперативния щаб подполковник Николай Александров, и щабни офицери и сержанти в Щаба на силите на Бойната група ХЕЛБРОК.

– При подготовката на контингента използвате ли опита от участието си в мисиите в Ирак и Афганистан?
– Мисиите, които изпълняват бойните групи на Европейския съюз, са формулирани по малко по-различен начин, но тактическите задачи, които реално изпълняват формированията, по нищо не се различават. Например, българската механизирана рота се обучава за изпълнение на традиционните задачи като контролен пост, патрулиране, ескортиране… А  в допълнение – подпомагане на хуманитарни операции и евакуационни операции. Ние разширяваме спектъра от тактически задачи, но същината им остава непроменена. Разликата е, че изискванията пред нас, предвид на крайно съкратените срокове за готовност за развръщане, поставят предизвикателството да бъдем по-добре и по-своевременно обучени. Подготовката се извършва не само на национално ниво, а под ръководството на водещата нация Гърция има изготвена и съвместна програма. 

– Какви са Ви впечатленията от занятията на военнослужещите?
– На този етап впечатленията ми са добри. И никога не бих си позволил да кажа – отлични, тъй като винаги има възможности за доусъвършенстване. Още повече, споменах, че условията в мисиите, за които се подготвя Бойната група на Европейския съюз, са много динамични. Виждате постоянно променящия се около нас свят. Силите на Европейския съюз трябва да бъдат в състояние и способности да отговорят на всяко едно от предизвикателствата. Неслучайно казах, че ние разширяваме спектъра не само по операции по поддържане на мира, а също и такива като предотвратяване на конфликти, разделяне на враждуващи групировки със сила, подпомагане на хуманитарни операции и евакуационни операции. В това число включваме и не бойни евакуационни операции, които могат да възникнат и от природни бедствия. 

– Какво предстои след сертификацията на 5-а рота ХЕЛБРОК?
– След сертификацията, която е през следващата седмица, ротата ще продължи своята подготовка. През есента в Гърция предстои учението „Талос-15“. От българска страна в него ще участват офицерите от националния елемент, офицерите и сержантите от Щаба на силите на Бойната група и командирът и заместник-командирът на ротата. „Талос-15“ се явява като сертификационно учение на ХЕЛБРОК.

И петте роти ХЕЛБРОК са от 31-ви батальон 

nikolay_aleksandrov
Подполковник Николай Александров
Поредната 5-а рота ХЕЛБРОК с командир капитан Лидиян Николов е от 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра Тунджанска бригада. Но и предишните четири формирования бяха също от този батальон. Първата рота  ХЕЛБРОК с командир капитан Христо Христов бе в дежурство от 1 юли 2007 г. до 31 декември 2007 г. Втората рота (от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2009 г.) командва капитан Георги Томов. От 1 юли 2011 г. до 31 декември 2011 г. дежуреше третата рота с командир капитан Христо Василев. А командир на четвъртата рота (от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2014 г.) бе капитан Румен Везев.
Сформирахме 5-а рота на базата на две механизирани роти от батальона. Стремежът на комисията бе – който на каква длъжност е по щат да бъде на същата и за ХЕЛБРОК, автоматчикът си остава автоматчик, мерач-операторът – мерач-оператор и т.н. Подборът  на военнослужещите бе  по притежаваната военна квалификация и изискванията на щата, заяви командирът на 31-ви батальон подполковник Николай Александров. Той е завършил Висшето военно училище „Васил Левски“ през 1996 и Военната ни академия през 2008 г. Службата му е преминала в гарнизоните Горна Оряховица,  Мусачево, Момчилград и Асеновград. Бил е на мисия в Босна и Херцеговина на длъжност офицер по охрана на силите. От февруари 2011 г. е началник-щаб на 31-ви механизиран батальон в Хасково. А от 1 септември 2013 г. е командир на батальона. 
Преди три седмици за операция „Решителна подкрепа“ в Афганистан бе изпратен взвод от състава на батальона. Сега за сертификация се подготвя 5-а рота ХЕЛБРОК. Подполковникът е заместник-командир на контингента и офицер за свръзка към щаба на операцията. Задачата му ще бъде да съгласува действията на контингента и старшия щаб.

lidiqn_nikolovВ готовност за сертификация

При непосредствената подготовка военнослужещите от взводовете изпълняват действия на контролен и наблюдателен пост, патрулират, конвоират и ескортират, охраняват обекти, преминават въпроси по разделяне на враждуващи групировки и предотвратяване на конфликти. При обучението си те прилагат на практика стандартните оперативни процедури и правилата за употребата на сила. Така накратко описа задачите на своите подчинени командирът на 5-а рота ХЕЛБРОК капитан Лидиян Николов. Участвал е на мисия в Афганистан със 7-а рота за охрана на летище Кабул. 
Заместник-командир на ротата е капитан Слави Красев, а взводни командири са капитан Данаил Цонев, старши лейтенант Иван Милушев и лейтенантите Иван Марков и Георги Величков. Подготвени ли са за сертификацията и наясно ли са как ще протече тя? Темата е „Разделяне на враждуващи групировки“, отговори капитан Николов и обясни вероятната тактическа обстановка. Ротата ще бъде в буферна зона, в която има линия за прекратяване на огъня и система от наблюдателни и контролни постове за контрола на трафика на хора и автомобили. Ще следят за спазването на тази линия и за прекратяването на огъня.
След сертификацията ротата ще продължи да води подготовката си по специална програма до края на декември. А от 1 януари до 30 юни 2016 г. ще влезе в шестмесечно бойно дежурство, през което време може да бъде задействана за изпълнение на задачи в състава на Бойната група ХЕЛБРОК.

Лица от контингента

st_darakchievМайор Стоян Даракчиев – офицер по планиране на операциите в Щаба на Многонационалната бойна група:

Задълженията ми в ХЕЛБРОК са да участвам в процесите на оперативно планиране и ръководство на операциите. Досега съм бил на мисии като командир на 3-а механизирана рота за охрана към СФОР в Босна и Херцеговина, офицер по придвижването и транспорта с първия контингент в Ирак, офицер по планиране на логистиката на Силите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина в операция „Алтеа“ и офицер по планиране на стратегическата комуникация и по операциите в стратегическата комуникация в Щаба на ИСАФ в Афганистан. Освен това съм участвал и като офицер за свръзка в оперативния щаб в ХЕЛБРОК.

teodora_penchevaКапитан д-р Теодора Пенчева – офицер в Щаба на силите на ХЕЛБРОК:

Служа във Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА. Отговарям за медицинското осигуряване на контингента. Провеждаме военномедицинската подготовка и стремежът ми е да науча военнослужещите как да си оказват самопомощ и взаимопомощ. Най-вече ги уча на техниките за извличане и изнасяне и как да правят превръзки и мобилизации. Идеята е да се съхрани човешкия живот в ситуация, в която може да възникнат огнестрелни наранявания и друг вид травматизъм при изпълнение на техните служебни задължения.

ivan_milushevСтарши лейтенант Иван Милушев – командир на взвод:

За втори път съм в подготовка за сертификация и след това в дежурство в Бойната група ХЕЛБРОК. Преди бях в състава на четвърта рота. Зная задачите на ХЕЛБРОК и във взвода действаме съгласно плана. Командирите ми на отделения са подготвени, участвали са в мисии в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина  и в ротите ХЕЛБРОК. Координираме действията си, за да бъдем един добре подготвен в екип.  Командирът на контингента полковник Трифонов е много ерудиран офицер. Той има опит от мисиите, в които е участвал, и ни помага много при усвояването на практическите умения. 

stan_trendafilovМладши сержант Станимир Трендафилов – командир на отделение:

Служа във взвода на лейтенант Георги Величков.  Постъпих в армията преди 7 години. Изкарах сержантски колеж в Сливен и от година и половина съм командир на отделение. Не съм участвал на мисия зад граница, но съм бил в дежурство с 2-ра и 3-а рота  ХЕЛБРОК. Сегашното обучение се различава от предишните, сработени сме на добро ниво и не разчитаме на стари лаври. Винаги може да се научи нещо ново, тъй като процесът е динамичен. В отделението има доста опитни войници с по 10-12 години служба с по 3-4 мисии зад граница. Другите са по-нови, но са мотивирани, че служат заедно с такива опитни войници и се вписват в обстановката в отделението.

                     

 

 

 

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани