Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Иран и големите шест със споразумение

[post-views]

iran_qdrena_programaИран и Великите сили са на крачка от постигането на историческо споразумение за ограничаване на противоречивата ядрена програма на Техеран. При пробив в преговорите във Виена ще се сложи точка на продължаващия от повече от десетилетия спор, който за малко не прерасна в нов военен конфликт в Близкия Изток.
Последният кръг от преговори между Иран и голямата шесторка, в която влизат САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, продължават вече втора седмица и след няколкото удължавания на крайния срок вероятността за постигането на споразумение е повече от голяма.
В основни линии международната общност иска от Техеран да ограничи обхвата на ядрената си програма, като в замяна действащите икономически санкции над страната да бъдат облекчени. За очаквания пробив в преговорите се заговори, след като иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф намекна, че не очаква ново удължаване на крайния срок за постигането на сделка. Зариф все пак подчерта, че продължават да съществуват детайли около споразумението, които трябва да до изчистят. Друг позитивен знак е решението на руския външен министър Сергей Лавров да се върне във Виена. Припомняме, че първият дипломат на Москва напусна прегорите, и заяви, че ще се върне ако има вероятност за споразумение. При постигането на такова ще се реши един път за винаги един от най-сериозните въпроси за глобалната сигурност, защото Иран ще докаже на Запада, че ядрената му програма, заради която е обект на санкции, наистина има мирен характер.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани