Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Група за комуникационно-информационна поддръжка се включва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа”

[post-views]

voenni_afganistan_zavrushtaneГрупа за комуникационно-информационна поддръжка се включва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Кабул, Афганистан, в изпълнение на поетите съюзни ангажименти в НАТО и с Решение 167/17 март 2015 г. на Министерския съвет на Р България. Групата е от състава на националния мобилен комуникационно- информационен модул (DCM-F) и включва 18 военнослужещи, с командир майор Теодор Тодоров. Тя ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията на НАТО в Кабул, Афганистан.
Изпълнението на настоящите задачи стана възможно благодарение на целенасочената подготовка и натрупания опит от участието в операцията „Active Fence” в Република Турция през миналата година. Включването на българските военнослужещи в операцията е израз на признание и висока оценка за техния професионализъм, показан до момента. Това ще надгради постигнатия авторитет сред коалиционните партньори и ще даде реален принос за изпълнение на поставените им задачи.

С решение на Министерски съвет на Република България № 282/5 май 2011 г. е обявено разполагането на първата структура на НАТО в Р България – национален мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) в района на военно формирование 28860 – Горна Малина. Като натовско формирование, той е в състава на свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура, осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. Изграждането на необходимата инфраструктура за този модул е проект по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

източник: www.mod.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани