Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Появи се руски документ за Сирия

[post-views]

Siriq bombaРуски документ, циркулиращ в ООН, предлага конституционна реформа в Сирия, като процесът трябва да продължи 18 месеца и да приключи с президентски избори, съобщи Би Би Си. 
Не е уточнено дали сегашният държавен глава Башар Асад трябва да остане на власт до края на периода. В документа се казва също, че групите на сирийската оп
озиция трябва да участват в ключовите преговори по кризата, които ще се проведат във Виена в събота.

Предложението на Москва

Говорителка на руското външно министерство заяви, че приоритет на предстоящата в събота среща ще бъде да се установи кои опозиционни сирийски групи да бъдат приемани за партньори и кои да бъдат обявени за терористи или за неприемливи. Руското предложение се състои от осем пункта. То не изключва участието на Башар Асад в бъдещите избори, нещо, което опонентите на сирийския лидер смятат за неприемливо, ако трябва да бъде установен мир в страната. Според документа демократично избраният президент на Сирия трябва да бъде също и главнокомандващ на въоръжените сили, да контролира специалните служби, както и външната политика. В него се казва също, че процесът на реформи не трябва да бъде ръководен от Асад, а от кандидат, договорен от всички страни. Русия предлага специалният пратеник в ООН Стафан де Мистура да започне политическия процес между сирийското правителство и „обединена делегация на опозиционните групи“. Това трябва да стане на основата на постигнатото през юни 2012 г. в Женева споразумение между основните сили. Самият Мистура във вторник призова световните сили да дадат шанс на новите международни преговори и да помогнат за разработване на пътна карта за прекратяване на четиригодишния конфликт. „Шансът във Виена не бива да бъде пропускан“, заяви той пред репортери след брифинг в Съвета за сигурност на ООН. Около 20 държави и международни групи ще посетят преговорите, чиято основна цел е прекратяването на огъня между силите на Асад и опозицията. 

Отговорът на опозицията

Сирийски опозиционни фигури отхвърлиха предложения от Русия план за прекратяване на конфликта в Сирия, заявявайки, че целта на Москва е да задържи сирийския президент Башар Асад на власт и да маргинилизира дисидентите, съобщи Ройтерс. Сирийският народ никога не е приемал диктатурата на Асад и той няма да приеме това, преформулирано по друг начин, каза Монзер Акбик, член на подкрепяната от Запада Сирийска национална коалиция. „Сега руснаците се опитват да играят играта, която подеха от Женева“, изтъкна той, имайки предвид водените от ООН мирни преговори, които се провалиха през 2014 година.

Хайди ал Бахра, член на политическата комисия на коалицията, заяви, че основният проблем е Асад и всеки политически процес трябва да включва гаранции и уверения, че този проблем ще бъде разрешен. Той също отхвърли идеята за провеждане на избори при настоящата система. „Как може изборите да бъдат справедливи, когато гражданите в Сирия се страхуват от отмъщение от службите за сигурност на режима?“, добави Бахра.

Коалиционният член Мишел Кило смята, че реалната цел на Москва е да запази Асад на власт и неговия държавен апарат чрез провеждане на несправедливи избори. „Ние не сме против избори, ние сме демократи. Но не може да бъдем принуждавани да приемем президент, който е престъпник, който е унищожил страната – каква е логиката зад тази идея“, попита той. Според него, ако руснаците успешно прокарат идеята си на следващия кръг преговори във Виена и успеят да убедят други страни, това ще бъде катастрофа. Всеки план за Сирия трябва да бъде съгласуван от сирийски народ и да не се налага отвън, поясни Кило.

Битката за Алепо

Политическите дрязги се активизираха в момент, в който сирийската държавна армия проби двугодишната обсада на север. Става въпрос за военновъздушната база „Куейрис“ в провинция Алепо, която беше обградена от бойци на „Ислямска държава“. 

Сирийските правителствени сили продължават настъплението си в провинция Алепо в северната част на страната. През уикенда сирийската армия, подкрепяна от паравоенни формирования, напредна в района, убивайки и ранявайки десетки екстремисти.

През октомври сирийската армия с подкрепата на руската военна авиация, разположена в Сирия, започна военна операция, опитвайки се да освободи територии, контролирани от „Ислямска държава“ и „Фронта ал Нусра“.

Кореспондентът на Би Би Си Стив Розенбърг, който е прикрепен към руските сили във въздушната им база близо до Латакия, изпрати няколко туита в сряда: намираме се в руската въздушна база близо до Латакия, Сирия. Постоянно излитат и се приземяват бомбардировачи. Вторият представлява снимка на руски самолет, на който зареждат ракета. 

От базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщиха, че руски самолети са бомбардирали позиции на контролираните от „Ислямска държава“ територии в провинция Алепо, както и други мишени в покрайнините на Дамаск. Най-малко 22-ма души са убити, много други – ранени от бунтовнически обстрел в Латакия във вторник, съобщиха държавна медия и активисти. Латакия е центърът на алевитското малцинство, към което принадлежи и президентът Башар Асад. Районът досега беше пощаден от конфликта, който опустоши големи части от Сирия и отне живота на над 250 000 души. 
Успешната офанзива за облекчаване на положението на затворените в база „Куейрис“ правителствени сили, стана само седмица, след като сирийската армия в битка с джихадистите си върна контрола над югоизточния път при Алепо, който е единственият маршрут за доставки към града. Районите около Алепо станаха сцена на яростни битки за връщане на територия между сирийската армия, подкрепяна от ливански и ирански бойци и джихадистите. Засега армията се е фокусирала над прочистване на южните части на провинцията, вместо над атакуване на самия град.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани