Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летящи раници, андроиди и божествени частици

[post-views]

В резултат на всички открития, които ние, хората, сме направили до днес, можем да кажем, че познаваме достатъчно добре света около нас. Известно ни е, че той се състои от протони и  неутрони. Оказва се обаче, че световете, подобни на Слънчевата система, представляват само 4 на сто от масата на Вселената. Останалите 96 процента са нещо друго. Според учените 22 процента от тях са тъмна материя, а 74 процента – тъмна енергия.  Тези наименования са твърде условни и за физиците, но така или иначе те са убедени, че подобни явления съществуват. Намирането на преки доказателства за наличието на тъмна материя и тъмна енергия ще бъдат едни от най-колосалните открития на 21-ви век. 
В това кътче на Вселената, където се намираме ние, знаем, че доминира гравитацията и тя играе изключителна роля за живота на Земята и за връзката на човека с Космоса. Ако гравитацията обаче е валидна навсякъде, то тя би трябвало да забавя разширяването на Вселената и отдалечаването на галактиките една от друга. На практика се получава съвсем друго. Вселената продължава да се разширява, и то ускорено. Значи има сила, която предизвиква това разширяване и тази сила се нарича „тъмна енергия“, която е много по-мощна от гравитацията. 
Откриването на тъмната енергия ще обърне напълно представите ни за света. На Земята физиците се опитват да разкрият загадката на тъмната енергия с различни колайдери. В търсене на тази сила в Космоса стартира и проектът DES, който обединява усилията на 26 астрофизици от университетите на 6 държави. Проектът започна през 2013 г. и е разчетен на 5 години. Разбира се, „тъмната енергия“, която е от главните тайни на Космоса, може да бъде открита и по-рано.

Letqshtata ranica
Летящата раница
Ще намерим ли живот на Марс и не само там? Учените все повече са склонни да приемат версията, че животът не е уникално явление, характерно само за нашата планета. Във всеки случай в примитивните си форми по-скоро той е достатъчно разпространен в Космоса. Големите учени в последно време получиха маса косвени доказателства на тази теория. Например космическата сонда „Розета“ откри органически молекули на повърхността на кометата „Чурюмов – Герасименко“, а марсоходът „Кюриосити“ намери на Червената планета органични следи и регистрира изхвърляне на метан. 
В земни условия 95 на сто от метана се произвежда от биологични организми. Значи ли това, че ги има и на Марс? Освен това апаратурата на марсианския скитник доказа, че на повърхността на планетата е имало големи езера и реки, което значи, че са съществували всички предпоставки за зараждане на живот – вода, атмосфера, органични вещества. 
Живи клетки в Космоса обаче още не са намерени. Не е изключено родно място на тази сензация да стане Титан, спътникът на Сатурн. Възможно е там да бъдат открити форми на живот, различни от земните, доколкото на тази планета течната вода е заменена от течен метан. На Титан може да има организми, които вдишват водород вместо кислород и които издишват метан вместо въглероден двуокис.

Решение за
донорския проблем

Ще печатаме ли човешки органи за трансплантация на 3D принтер, както вече се печатат детайли, храни и дори пистолети? През миналата година ръководителят на московската лаборатория 3D Bioprinting Solutions проф. Владимир Миронов обяви, че започват опитите да бъде отпечатан на триизмерен биопринтер първият в света работещ изкуствен орган. Този орган е щитовидна жлеза, а опитното животно е мишка. Ако експериментът успее, то това ще положи началото на епохата на решаването на проблема с донорските органи. Органите ще се печатат на триизмерния биопринтер от стволови клетки на пациента, което ще изключи възможността за отхвърляне на органа от организма на болния. Това постижение би спасило милиони хора по света. Ако всичко върви по план, първият изкуствен бъбрек се очаква да бъде създаден през 2018 г., а масовото производство на изкуствени донорски органи чрез 3D- печат да стане възможно до 2030 г. 
Секретното изследователско звено Х на компанията Google, известно с разработките си на очилата Google Glass и безпилотния автомобил, се занимава и с разработката на 

„Умна гривна“ 

Това уникално приспособление на основата на нанотехнологиите ще открие нова страница в медицината. То ще предупреждава притежателя си предварително за предстоящи „извънредни произшествия“ в организма като сърдечни пристъпи или онкологични заболявания. Според замисъла, за да работи гривната, преди това пациентът трябва да е погълнал специална таблетка, съдържаща „умни наночастици“. Те са в състояние да открият в ДНК на организма части от ракови образувания или холестеролни плаки. Наночастиците притежават магнитни свойства и могат да бъдат концентрирани в областта на заболяването и с помощта на сензор да се получава цялата информация за изменението на биохимията на кръвта. Лекарите твърдят, че това ще е едно от най-полезните открития в цялата съвременна история. Тази ранна дигностика ще сведе до минимум опасността от болестите на века – рак, инфаркт и инсулт. Освен това като резултат от превенцията ще нарасне и средната продължителност на живота. 

Момиче-робот 

2-2 copy copy
Андроидът Айко
ще работи като секретарка. Това революционно изобретение компанията Toshiba представи още в началото на миналата година на голямото изложение на потребителска електроника CES-2015 в Лас Вегас, САЩ. Това е робот-андроид, който е в състояние да поддържа разговор на два езика – английски и японски. Той копира човешките мимики. На силиконовото лице може да видите усмивка, тъжно изражение или сдържано кокетство. Тези емоции досега не бяха достъпни за машините. 
Киборгът има вид на очарователна японска жена. Симпатичната машина се казва Айко Чихира и казва, че е на 32 години. В това отношение за разлика от обикновените жени Айко се състарява извънредно много, защото според техническия си паспорт тя е много по-млада. 
Андроидът се движи и жестикулира, като засега пълна естественост на движенията създателите му още не са постигнали. Те обаче са уверени, че след 10-15 години модернизираните „потомки“ на тази механическа Ева ще станат неразделна част от обществото. Те могат да заменят хората в цяла поредица от дейности, работейки като администратори на рецепцията на хотели, болногледачки, екскурзоводи, сътрудници в информационни служби на летищата и секретарки в офиси.

В света на
елементарните
частици

Без бозона на Хигс нито една открита досега елементарна частица нямаше да има маса, пояснява руският физик Валери Рубаков в едно интервю. Според него това е нова елементарна частица. Само по себе си откриването на нова елементарна частица винаги е огромно събитие във физиката на микросвета. Най-важното обаче е, че това е начало на изучаването на новия сектор в тази теория, която описва практически всичко, което знаем днес за света на елементарните частици. А това е така нареченият Стандартен модел, което е историческо, но не съвсем точно наименование. В този Стандартен модел липсваше ново поле, с нови и различни свойства от досегашните известни полета. Известно е, че всяка частица се свързва с някакво поле. Фотонът предизвиква асоциация с електромагнитното поле, а в квантовата физика полето и частицата са много близки понятия. Но така или иначе новото поле и новата частица вече са открити. 

140930-N-EW716-001 MOBILE, Ala. (Sept. 30, 2014) The future Military Sealift Command joint high-speed vessel USNS Trenton (JHSV 5) rolls out in preparation for launch at Austal USA shipyard. (U.S. Navy photo/Released)
Корабът “Трентън“
И това поле има своя съвършено нова роля, защото без него нито една 

друга частица 
не би имала маса 

Елементарните частици – електрони, кварки, от които са направени протоните и неутроните – всички те нямаше да имат маса. И в такъв случай не бихме съществували, защото електроните щяха да летят със скоростта на светлината и нямаше да има никакви атоми. Затова е толкова важно това ново поле, а бозонът на Хигс – толкова важна частица.

Развитието
продължава

1-1 (1)
Марсоходът “Кюриосити“
Както най-съкровеното желание на актьорите е да играят на сцена или пред камера, така и големите умове на човечеството трябва да откриват и създават. Човешкият интелект е непримирим към действителността. Фундаменталните и приложните изследвания продължават. Революцията в науката продължава. Идеите витаят в пространството и умовете и трябва да бъдат извадени на светло. Щом има поле, трябва да има и частици. Щом има частици, те трябва да имат маса. Дали явленията трябва да се изучават най-напред, или това, което ги предизвиква. Няма еднозначен отговор. И в гражданската и във военната област не спират да проникват най-фантастични идеи, които дават неочаквани резултати. 

Оръжия от
бъдещето

Така е например с разработваното от американската правителствена агенция DARPA магнитохидродинамическо оръжие (MAHEM), което поразява обектите с разтопен метал. Този замисъл е лансиран още в романа на Артър Кларк „Земна светлина“, излязъл през 1955 г. В това оръжие ударното ядро се образува след възпламеняване на взривно вещество. По замисъла на създателите му то ще създава електромагнитно поле с такава мощност, достатъчна да изстреля струя разтопен метал и да пробие всяка броня. Това ще бъде нов вид снаряд. 
Военноморските сили на САЩ изпитват прототип на нов вид електромагнитно оръдие, наречено релсотрон. Релсотронът е резултат от нова специална програма на Пентагона за създаване на съвършено ново, мощно и високоточно оръжие. Оръдието използва като своеобразен барут електромагнитното поле за придаване на мощно ускорение на снаряда, който е електропроводим и в началния етап на пуска е част от електрическата
верига на релсотрона. 
Снарядът се движи по две контактни релси, което дава и названието на това уникално изобретение. Предвижда се в периода 2020 – 2025 г. 

релсотронът 
да бъде въведен 

8-8
Умната гривна
на въоръжение в различни типове бойни кораби. Първоначално неговата далекобойност ще бъде 160 километра, а впоследствие ще достигне до 354. Още в средата на тази година оръдието ще участва в бойни учения на Военноморските сили на САЩ. 
Оръдието ще бъде монтирано на високоскоростния кораб „Трентън“ и снарядите, които ще бъдат контролирани с GPS, ще стрелят по статични цели на разстояние от 40 до 80 километра.Скоростта на снаряда на релсотрона ще превишава 6 пъти скоростта на звука, на дистанция от 180 километра. 
„Трентън“ е многоцелеви, нестроеви кораб, предназначен за работа в плитки пристанища и фарватери. Може да се използва за прехвърляне на войски, товари и военна техника, за снабдяване и за провеждане на специални хуманитарни операции. Има летателна палуба за вертолет, водоизместимост 1515 т., дълъг е 103 м, широк – 28, 5 и гази на дълбочина 3, 83 м. Скоростта му е над 43 възела. Диапазонът му на плаване е 1200 мили. Има граждански екипаж от 41 моряци, който се подчинява на военното командване по транспорта.

И в Русия не спят

В Русия разработиха нов модулно-мобилен зенитно-ракетен комплекс, наречен  CLUB-K, който засега няма аналог в света. Този комплекс открива нова страница в създаването на отбранителни оръжия от ново поколение. Според ръководителя на концерна, произвел новото оръжие настъпва епохата на модулното въоръжение. Това е революционна разработка в проектирането на военна техника. 
CLUB-K се помества в стандартни 20 и 40 футови контейнери. В тях са скрити стандартни многоцелеви ракети от типа Х-35УЭ, 3М14, 3М54, както и системи за разузнаване и бойно управление. Предполага се и използване на безпилотни вертолети с оригинална конструкция.
От контейнерите може лесно да се комплектова 

отбранителна
ракетна система 

4-4
KLUB-K
с различна мощност и предназначение, и незабелязано да се превози до зоната на военните действия. Един най-обикновен контейнеровоз може да се превърне в ракетоносец със съкрушително действие, а конвой от тежкотоварни автомобили – контейнеровози – в мощно ракетно подразделение, способно да се появи там, където никой не очаква. Ноу-хау-то не е толкова във високата мобилност, а най-вече в простотата на обслужването и в еднократното приложение. Отпада необходимостта от специални и скъпи транспортни средства, цистерни за зареждане с гориво и много други неща, които съпровождат класическите ракетни системи.

Супер сонда 
в латвийската
медицина

Капсулната ендоскопия е медицината на бъдещето, твърди медицинското общество ARS в Латвия. То предлага ендоскопическа капсула от ново поколение с диаметър 11 мм и дължина 26 милиметра. Капсулата е снабдена с микроскопична камера и източник на светлина с автоматично регулиране на яркостта. Вече 6 години в Латвия тя се използва за изследване на тънките черва. Според нейните създатели капсулната ендоскопия принадлежи на бъдещето, защото предоставя такива възможности в диагностиката, каквито досегашните технологии не могат. Дължината на тънките черва е 6 метра и няма друга технология, с която те да могат да се изследват.
Капсулата е предназначена за изследване на тънките черва, но при необходимост може да даде информация и за целия храносмилателен тракт. Тя се приема в организма както всяко друго хапче с малко вода в присъствието на лекар. Преминава през целия храносмилателен тракт като фотографира абсолютно всичко и прави по 2 снимки в секунда. Те се предават безжично на апарат с размерите на телефон. Капсулата работи 12 часа и за това време 

прави 70 000
снимки 

Обработката на информацията на компютъра продължава от 2 до 4 часа и получените резултати дават възможност за точна и ефективна диагностика чрез триизмерни изображения.

Раница вместо
летящо килимче

120130-N-PO203-090  DAHLGREN, Va. (Jan 30, 2012) Gary Bass, from the Naval Surface Warfare Center in Dahlgren, Va., uses a crane to maneuver a 32-MJ version of the Office of Naval Research-funded Electromagnetic Railgun (EMRG) prototype into place for government evaluation. The EMRG is a long-range weapon that launches projectiles using electricity instead of chemical propellants and is under development by the Department of the Navy for use aboard ships. (U.S. Navy photo by John F. Williams/Released)
Релсотронът
Новозеландската компания Martin Jetpack разработи реактивна летяща раница. Разработката продължи 30 години и най-сетне се увенча с успех. Раницата е готова за масово производство. Инвестицията за реализирането на проекта беше предоставена от китайския аерокосмически гигант „Kuang-Chi Science“. По предварителни изчисления раницата ще струва 150 000 долара. Тя беше представена на авиационното изложение в Париж и предизвика фурор. Мощността й се изчислява на 200 конски сили. Предназначена е главно за спасители, но може да се ползва и от любители на екстремни преживявания. Може да се издигне на височина до 1000 метра и да развива до 72 километра в час, а пътниците не трябва да тежат повече от 120 килограма. Управлението на апарата може да се осъществява и от земята в безпилотен режим. В конструкцията има и вграден парашут. Първите доставки на такива раници ще започне от средата на тази година или от началото на следващата. Най-много поръчки вече са постъпили от САЩ.

Шлем – тренажор

Шлем за виртуална реалност излиза на пазара до март тази година. Проектът за шлема Oculus Rift е закупен от корпорацията „Фейсбук“. Цената му ще бъде около 1000 долара. Неговите възможности са огромни. Той може да се използва и като тренажор за обучение на желаещи да се учат да карат автомобил или да летят със самолет.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани