Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО преди Варшава

[post-views]

Krasimir_BelchevГенералната репетиция за срещата на върха на НАТО във Варшава приключи, със проведената преди дни сесия в Брюксел на военните министри на Алианса. Бяха взети решения, които днес са по-адекватни от всякога.
Спокойните времена за НАТО приключиха, с преначертване на границите източна Европа през 2014 г. с анексирането на Крим от Русия. Спокойствието приключи и с възхода на джихадситиките движения като ИДИЛ в Ирак, Сирия, а вече и в Северна Африка, което създаде условия за безпрецедентен мигрснтски поток към Европа.
Ако в миналото НАТО променяше стратегическата си концепция на 10 години, днес всяка една среща на върха е ключова, защото Алиансът  се адаптира към бързо променящата се среда, в контекста на глобалната сигурност.
Предстоящата среща във Варшава няма да е изключение от тази тенденция. Тя носи исторически заряд, не само за страните-членки на НАТО, а за целия Свят, защото  Стария континент е гарант за мира по света.
Какво прави срещата във Варшава толкова различна от тази в Уелс през 2014 г.? Нима приетият тогава План за готовност на действие не е достатъчен, за да се посрещнат  новите предизвикателства.
Отговор дава последната среща на военните министри в Брюксел, където специално внимание се обърна на ядрените възпирателни способности на Пакта. ова е ясен сигнал, че опасността от конвенционална война е само една част от пъзела, на разклатената ситуация със сигурността в Европа.
Оправдани ли са тези страхове, отглас от епохата на Студената война?
Вероятно, след като на оръжията за масово унищожение на изток се придава такова значение. „Русия си запазва правото да използва превантивно ядрено оръжие, ако националната й сигурност е застрашена” предупреди Москва.
Ясно е, че на срещата във Варшава ще бъде дискутирана киберсигурността, като новия театър на военни действия. Опасност, която през последните години е повече от реална. „Повечето кризи имат кибер измерение, а превантивните мерки за посрещане на тази опасност са гарант, за по-добрата защита на нашите мисии и операции,” категоричен е Столтенберг.
Именно адресирането на ядрената и кибер заплахи, както и решението да се подсилят източните и югоизточните границите на Алинса, с повече войници и военна техника, са очакванията, които носи предстоящата среща на върха във Варшава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани