Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Професор д-р Владимир Чуков:Досега няма политическа алтернатива на ДАЕШ

[post-views]
Професор д-р Владимир Чуков:Досега няма политическа алтернатива на ДАЕШ

Границите в  Близкия Изток, начертани преди век,ще бъдат прекроени


– Г-н Чуков, какво ви мотивира да напишете новата си книга?VL_CHUKOV
– Първо, това, че ДАЕШ  е универсална заплаха за целия свят. Но за нас тя е близка и реална. Ние имаме и практически опит, и експертиза, и визия, и емпиричен опит, и знание за арабския свят от години. Замислих първо книгата през 2013-а за Фронта „Нусра“, но бързо след това „изгря звездата“ на новата заплаха за цивилизования свят – ДАЕШ. Ние граничим с този свят и е срамно научната ни гилдия да не „произвежда“ такива книги – със собствена методология по темата и свой субективен принос по една от най-големите заплахи за света.


– Какъв прочит на феномена „Ислямска държава“ правите?
– Винаги съм се стремял да давам онези изначални правила и принципи, които няма да бъдат променени във времето. Т.е. да определя идеологическите устои на тази държава и социално-племенния й генезис, която паразитира върху племенната структура. В тази тема книгата има принос. Трябва да се отговори защо ДАЕШ се институциализира и развива в Източна, а не в Западна Сирия или защо в Западен, а не в Източен Ирак. Разказвам кои са отделните племена в състава на ДАЕШ и за отношенията им. Това, което виждаме, не е от днес и от вчера, а от времето на режима на Саддам Хюсеин и на Хафез Асад. Самият Асад-баща е упражнявал специфична и успешна политика спрямо сирийските  племена. Например, оженил е малкия си син за дъщеря на един от големите племенни водачи от източната част на Сирия. А по-малките племена са взаимодействали с властта като защита от експанзията на по-големите. Важно е да знаем институциите на ДАЕШ, каквито са въоръжените й сили. Да, базата им е армията на Саддам, но много по-добре финансирана и мотивирана. Освен това какво е отношението на ислямистите към жените и децата. Да си отговорим защо армията на „Ислямска държава“ постига такива големи успехи, защо тя, а не Фронта „Нусра“ завладя петролните кладенци и механизма на големия бизнес на тези родени търговци. Както и какво е съдопроизводството и нормативите за това – граждански, търговски, военен кодекс. Да знаем различните видове полицейски структури-вътрешна, затворническа, религиозна полиция, както и за 5-те вида затвори-за агенти, за криминални елементи. Средното образование генерира терористи и камикадзета в тренировъчните лагери, наречени училища.


– Говорите за ДАЕШ като за истинска държава?
– За съжаление, щом има правила, има и държава, наричам я квазидържава, макар да не я приемам. Икономиката на ДАЕШ е хибридна-от една страна, е чисто държавна със субсидии за отделни предприятия по модела от времето на Саддам. В целия арабски свят се субсидира, например, хляба, прави го и ДАЕШ. Говори се дори за планиране. Но силно се поощрява и частната инициатива чрез корпоративно подоходно облагане. Има отделни промишлени сектори, като химическа промишленост, като се разработват заварени от Саддам предприятия. Четири са икономическите министерства.

 
– Как се създаде успешният модел на пропагандата на ДАЕШ и каква е идеологията й?

– Копира се от Западна Европа. „Ислямска държава“ разполага с повече от 20 информационни канала, продуцентски къщи и вестници. Имат и официоз – „Дабик“, който излиза на няколко езика. Дабик е историческо селище и символно име на победата на пророка Мохамед над неверниците, на север от Халеп, където „Ислямска държава“ сега се бори да запази територия. Дабик олицетворява за ДАЕШ месианството-„Един ден ние ще победим целия свят“. Според тях, една трета ще бъдат убити, една трета – ще станат дезертьори и една трета – ще победят, както е било по време на пророка Мохамед. Поддръжниците на ДАЕШ изповядват един първичен ислям. Те се уповават на Мекианските сури от Корана, когато Мохамед все още е преследван и опозиционер. При тях са Джихадът, войната и кръвта. Според тълкуванието им ДАЕШ строят и държавността си, основана на идеологията на войната и варварството – който не споделя техните идеи и визия, трябва да бъде убит. Корените на тази идеология идват от 50-те г. на ХХ в., създадена от представител на „Мюсюлмюнски братя“, а през 80-те се осъществява и първият й практически експеримент с терористична група в Северен Египет, по-късно унищожена от правителството. Преследват се и се убиват всички, които не споделят идеите й, включително и мюсюлмани. Днес ДАЕШ следва тази идеология, за съжаление, във възходяща тенденция.


– Изпариха ли се илюзиите ни за това как може да бъде спряна ДАЕШ и влиянието й?
– Много трудно могат да бъдат унищожени всичките й членове и симпатизанти. А с днешна дата не е предложена сериозна местна политическа алтернатива в този регион. Защото това е решението. В него Западът може само да подкрепя и да насочва. Трябва да се запълни вакуумът, който оставя „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак. Военните и геополитическите интереси в региона са разнопосочни и Ирак и Сирия няма да се възстановят в предишните си граници, начертани преди около век. Трудно може да се предвиди каква ще е бъдещата сирийска и иракска държавност, но и в Багдат, и в Дамаск правителствата не приемат, че статуквото отпреди войната няма да се възстанови. Самият Башар Асад не е разбрал какво реално се е случило и се заканва: ще ги разбием, ще ги унищожим и ще възстановим суверенитета си и Сирия до последната педя земя… А се говори, че дори Анкара може да се откаже от свалянето му, защото днес по-големият й враг са кюрдите. Очаква се сирийските кюрди да обособят вид сирийско-кюрдска автономия или протодържавност в северна Сирия по подобие на кюрдско-иракската. Явно Анкара се е примирила с тази перспектива, като обвързва процеса с кюрдите в Турция. Преди седмица лидерът на турските кюрди Йоджалан беше изведен от затвора и поставен под домашен арест. Очаква се възобновяване на взривения преди 3 г. преговорен процес на властта с кюрдите в страната. И това е знак, че турската държава се бори за териториалната си цялост. И оттегляйки се от претенции в Сирия, очаква да се прекъсне ерозирането на Турция.


– Променя ли се заплахата за Запада заради динамиката на близкоизточния конфликт?
– Западът подцени битката за умовете и сърцата на хората, която наложи „Ислямска държава“. А когато се разпада, всеки организъм като ДАЕШ, се превръща в спящи клетки. Част от организацията са европейци, които напускат сирийско-иракския център и се завръщат в националните си общества, въоръжени с агресивна идеология и омраза. Това е схемата, с която Европа ще трябва да се пребори. В момента епицентърът на ДАЕШ в Сирия и Ирак се свива, но метастазите на ислямизма се пръскат по целия свят. Засега е пределно ясно, обаче, едно – че без прикритието на самолетите на Москва и Вашингтон ДАЕШ побеждава всички местни армии и милиции. А така вулканът от проблеми – тероризъм и бежанци, остава да тлее.

Истината за тероризма

Издателство „Изток-Запад“ спазва традицията си да издава книги-събития. Такава е и новата книга на нашия постоянен коментатор арабистът проф.д-р Владимир Чуков „ДАЕШ-(не)ислямска държава“. Бойко Станкушев, директор на пресцентъра на МО, представи  книгата във Военния клуб. Той подчерта академичната безпристрастност на арабиста Владимир Чуков, получил образованието си в Дамаск и един от най-големите ни познавачи на процесите в Близкия Изток. Станкушев  определи книгата като принос за световната общност, която експертно се занимава с тенденциите в този регион. 
Ако книгите на Владимир Чуков се издаваха и на английски, щяха да произвеждат световно събитие в международната експертна общност, каза Алекс Алексиев. Той засегна и ролята на Русия и конфликта между САЩ и Турция на Ердоган, който става все по-остър. Едно от достойнствата на книгата е, че авторът нарича нещата с истинските им имена, допълни той.
Още заглавието на книгата провокира клишетата, с които години наред си позволяваме да анализираме и прогнозираме процесите, свързани със заплахата за цивилизования свят, родени от тази терористична организация. Това каза журналистът Георги Милков, като отбеляза, че и медиите ни знаят малко или нищо за ДАЕШ – най-страшният наследник на „Ал Кайда“. И отбеляза, че авторът е стъпил на факти и оригинални документи, като доказва, че ДАЕШ не е банда  пръкнали се главорези и задава посоката на развитието на процесите в размирния регион.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани