Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради тероризма – драстичен спад на туристите в Европа

[post-views]
Заради тероризма – драстичен спад на туристите в Европа

isis-ЕУАтентатите, лошото време и стачките за социални права са довели до спад на чуждуестранните туристи във Франция със 7% от началото на годината. Това коства на страната 750 милиона евро приходи, съобщават от френското външно министерство. Подобна е ситуацията и в съседна Белгия. 
Драстичният спад на туристи принуди луксозните хотели в Париж драстично да понижат цените си, в опит да насърчат туристите. Във френската столица посещенията на чуждестранни туристи са намалели със 17% на годишна основа.  „Чувството за несигурност се е отразило съществено върху някои клиенти, особено на по-богатите и азиатските туристи“, изтъква министърът. За този спад са допринесли и икономическите трудности в някои страни като Русия и Бразилия, коментира Жан-Марк Еро. Той допълни, че за разочароващите резултати фактор са били също така лошото време през второто тримесечие, както и транспортните стачки. В същото време, по данни на Световната организация по туризъм, за цялата 2015 г. Франция е запазила лидерската си позиция по брой чуждестранни туристи.  
До тежките загуби за френската туристическа индустрия се стигна след  серията от атаки на въоръжени лица и терористи самоубийци, действащи от името на групировката „Ислямска държава“, които отнеха живота на 130 души в Париж миналата година. През юли тази година 85 души загинаха, след като камион се вряза сред празнуващите националния празник на Франция в Ница. Две седмици по-късно двама мъже убиха свещеник в малък град в Нормандия.
Съседна Белгия също отчита намаляване на броя на туристите през трите месеца след самоубийствените атентати в Брюксел на 22 март, при които загинаха 32 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани