Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобеловата награда за мир 2016 г. отива в Колумбия

[post-views]
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика

nobel-3Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир за 2016 г. на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос. Приза получава за усилията му да сложи край на гражданската война в страната.
Отличието е и своеобразно отдаване на почит към колумбийския народ, който въпреки всички трудности не се отказва да се бори за постигането на справедлив мир.
Гражданският конфликт в страната продължава повече от 50 години и отне живота на най-малко 220 хиляди души. Други почти 6 милиона бяха принудени да се изселят от страната.  
Лауреатът на тазгодишната Нобелова награда за мир идва като изненада. Повод за това е резултатът от произведеният по-рано тази седмица референдум, с който избирателите отхвърли примирието между колумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК.
Карин Сесил Кулман – председател на Норвежкия Нобелов комитет, коментира:

„Фактът, че мнозинството от гласоподавателите казва „не” на споразумението, не означава непременно, че мирният процес е мъртъв. Референдумът не е гласуване „за” или „против” мира, а е отношение към конкретната форма на договорка.”

Президентът Хуан Мануел Сантос стартира и насърчава положителното развитие на преговорен процес, чиято кулминация беше постигането на мирно споразумение между колумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК, заявява Нобеловия комитет и подкрепя инициирания широк национален диалог за мир.Сред претендентите за отличието бяха Белите каски в Сирия, преговарящите по Иранската ядрена сделка, гърците от остров Лесбос, папа Франциск и германският канцлер Ангела Меркел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани