Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Картографски страсти в Дипломатическия институт

[post-views]
Картографски страсти в Дипломатическия институт

16-17-kartografia-horaПрез тази година Дипломатическият институт представя през пролетта в Българския културен институт в Париж нова изложба, в която са включени и друг тип материали, не само географски карти, които са свързани с историята на българско-френските отношения. Изложбата е много интересна и показва редица малко известни детайли. Едно от тези интересни неща е фактът, че 
морските фарове по българското крайбрежие 
са построени от френския инженер на турска служба Мишел паша, чиято личност е известна на историята. От изложбата става ясно още, че морският флот в новоосвободената българска държава е създаден с помощта на френски офицери. Изложбата събира на едно място малко известни исторически факти и стари географски карти. Знайно е, че френската картографска школа има водещо място в света. Изложбата е уредена по случай нашия национален празник 3 март и предизвиква голям интерес сред парижката публика. В резултат на това изложбата е поканена и в други градове на Франция като Марсилия и Лил. В момента експозицията е на вниманието на марсилските ценители. 
Проектът със старите карти е продължен с една друга изложба, посветена на Черно море. Тя е показана в Тбилиси, Грузия, но има идея да отиде и в Батуми, на Черно море. Тази поредица от изложби носи общото заглавие „Морето сближава всичко далечно“.  Заглавието е цитат от „Шестоднев“ на Йоан Екзарх. Това заглавие е особено актуално в Грузия, защото морето е, което ни разделя, но всъщност ни свързва с тази страна и не само с нея, разбира се. Развиването на този проект ще бъде всъщност едно много добро представяне на страната ни, защото е важен фактът, че България присъства с името си на географските карти на Европа през цялата история на картографията, дори когато не е била самостоятелна държава. 
16-17-kartaБългария никога не е изчезвала от картата на света.
У нас през последните години предизвиква интерес колекцията на един българин,живял дълги години в Италия и Германия – д-р Симеон Симов. Той е колекционирал стари карти и гравюри. Колекцията е дарена на Държавна агенция „Архиви“. От нея се интересуват изследователи от всички краища на България. Тя съдържа над 80 000 архивни единици. 
Това го казва г-жа Таня Михайлова специално по повод на това, че тя получи две много ценни отличия заради картографските изложби, организирани до този момент от Дипломатическия институт. За тях ще стане дума малко по-надолу. 
Сега тя отбелязва, че първата изложба „Морето сближава всичко далечно“, организирана в ООН, е съставена само от копия на карти от колекцията на д-р Симов. Преди това Софийският университет показва част от картите на д-р Симов с идеята, че България е присъствала в европейската картография и с поглед към Черноморския регион. Изложбата гостува и в Дипломатическия институт при откриването на Българското председателство на Черноморското икономическо сътрудничество в началото на 2014. 
В ООН изложбата на Дипломатическия институт е видяна предимно от дипломати от цял свят. През нея преминават стотици хора, може би и хиляди. За дипломатите е интересно как е изглеждал светът преди. Таня Михайлова твърди, че политическите карти са отражение на успехите или на неуспехите на дипломацията. Разкрояването на границите  и начинът, по който изглеждат политическите карти също са свързани с дипломацията. По тази причина картите предизвикаха интереса и на Дипломатическия институт. Така се раждат черноморската и френската идея за изложби. В Париж изложбата е посетена от внука на френския адмирал Пол Пишон, свързан със създаването на българския флот, първите кораби за който са построени в Марсилия. 
Г-жа Михайлова казва още, че тази колекционерска страст, нахлула в Дипломатическия институт, е довела до това институтът вече да има собствена колекция от стари карти. Точно тази колекция от 37 карти беше показана в галерия „Мисия“ в столицата. Както вече стана дума, в резултат на успешното представяне на изложбите, организирани от института, той се сдобива с две много ценни признания. Едното идва във вид на грамота от Българската картографска асоциация за принос към международната година на картата през 2015-а. Изложбите са част и от българския календар за отбелязване на тази международна година. Другото признание е специално за изложбата в Париж от френската неправителствана организация „La Renaissance franсaise”. Ръководството на организацията удостоява директора на Дипломатическия институт със златен медал за принос в българско-френските връзки. Медалът беше връчен на г-жа Михайлова в галерия „Мисия“ от представителя на „La Renaissance franсaise” за България г-жа Елена Волева Равол-Бон. Г-жа Равол е бивш дипломат, човек с много родолюбиви помисли и дела. Едно от нещата, които тя прави за България, е това, че от 50 години се грижи за гроба на Мина Тодорова в Париж. 
Разговорът ни с г-жа Михайлова  продължава и става ясно, че следващата година във Вашингтон ще има голяма световна картографска конференция. На тази конференция Дипломатическият институт е поканен да участва със своя изложба, и то както институтът прецени. Нашето послание, казва Таня Михайлова, е, че България е на всички стари карти с името си и никога не е изчезвала, независимо от историческите обстоятелства. На тези карти присъстват и градовете й със старите си имена. За нас това е важно и искаме да го показваме, добавя тя. 
При срещите с картографи от цял свят по време на конференцията, организирана от Българската картографска асоциация, те изразяват изненадата си, че българският Дипломатически институт проявява интерес към картографската дейност. И дори за тях като професионалисти, които боравят в последните години само с цифрови технологии, е интересно да се докоснат до старите географски карти, изработвани на ръка. 
Бъдещето на картографския проект на Дипломатическия институт добива все по-ясни очертания, защото през следващата година ще се отбележат и 120 години дипломатически отношения между България и Иран. В Иран институтът има за партньор един център с много широка изследователска дейност, който се занимава и с картите на Древна Персия. Идеята е да бъде направено нещо съвместно, от което вероятно ще „изскочат“ неща, които не знаем и не подозираме, че ги има. 
16-17-karta-u4ebnikОт института смятат да заинтригуват със старите карти и с присъствието на България върху тях и Далечния изток, защото Черноморският регион е много разнообразен и богат на история и на още много неща. Освен това реализирането на такива проекти са чиста проба публична дипломация, подчертава г-жа Михайлова. Дипломатическият институт замисля освен това през 2018 г., по време на Българското председателство на ЕС, да покаже оригиналите на стари карти на изложба в София. 
Изложбата на Дипломатическия институт в галерия „Мисия“, както и целият замисъл и намерения на института в това направление получи одобрението и на професор Иван Дреников, световно признат експерт по оценка на стари карти и документи.  Той заяви, че всеки опит да се стигне до истинската памет на един народ, е опит, който заслужава много висока оценка. Голяма заслуга на Дипломатическия институт е, каза той, че работи за паметта на България. Професорът възнамерява да направи дарение на института, което е част от първата географска карта на България след Освобождението, на която е изобразена Кюстендилска и Софийска област, отпечатана през 1884 г. в Аусбург в Австрия. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани