Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката за Мосул започна

[post-views]
Битката за Мосул започна

bitkata-za-mosulВъпреки информациите, че терористите от ДАЕШ използват цивилни като жив щит, първите бежанци започнаха да напускат Мосул, съобщиха световните медии. 
Битката за Мосул започна в началото на седмицата, като иракските и кюрдските войски са подкрепени от ВВС на водената от САЩ коалиция. От иракска и от кюрдска страна твърдят, че са освободили селища в околностите на втория по големина иракски град. Силите на Багдад воюват от юг и югоизток, докато бойците пешмерга водят операции на изток. Поддръжката от въздуха засега е затруднена, тъй като ДАЕШ са подпалили петролни кладенци, които произвеждат плътна димна завеса, съобщи Юронюз. 
За медията кюрдският представител Хошяр Зебари подчерта, че най-важният елемент на провежданата кампания трябва да е скоростта. „Колкото по-бързо действаме, толкова по-добре за предотвратяването на гигантска хуманитарна криза или усложнения, които никой не желае“, каза той. 
Иракските сили смятат, съобщава „Ал Арабия“, че ДАЕШ има 5-6 хиляди терористи в Мосул. В същото време се съобщава, че около 900 цивилни са успели да избягат от града и са приети в бежански лагер в Сирия. Разпространява се информация, че ДАЕШ  публично екзекутира всеки, който се опита да избяга от Мосул.
Два месеца и няколко седмици
Дали овладяването на града ще стане бързо – участници в офанзивата се съмняват. За Си Ен Ен кюрдският бригаден генерал Сируан Барзани, който участва в битката, заяви че напредването към града може да отнеме две седмици, а самото освобождаване – два месеца. Според него лошото време може още повече да удължи битката.
Генералът прави оценката си във втория пълен ден от битката, след като силите пешмерга напреднаха село по село през равнината в провинция Ниневия от изток, а редовните подразделения на иракската армия и шиитските милиции се придвижваха по магистралата от Багдад от юг. „Моите очаквания са два месеца да бъдат нужни за битката в Мосул, но времето е един от факторите, които могат да забавят процеса“, коментира генералът.
Генерал Барзани припомни, че има споразумение с иракското централно правителство в Багдад, че кюрдските сили пешмерга няма да влизат в града, за да се бият с ДАЕШ по улиците. Това щяло да бъде оставено на редовната армия, полицията и сунитски милиции. Същата забрана за влизане в Мосул се отнася също и за шиитските милиции, известни като Народни мобилизационни подразделения и Хашд ал Шааби. Техният заместник-командир Абу Махди ал Мухандис заяви обаче във вторник, че неговите сили ще се бият западно от Мосул за град Тал Афар.
В интервюта за „Гардиън“ жители на мултиетническия град са посочили, че един от основните им страхове, ако и когато ДАЕШ бъдат победени, е, че шиитските сили, отговорни за минали сектантски зверства, ще извършат отмъстителни убийства срещу сунити.
Коли-бомби спъват настъплението
Терористи от ДАЕШ използват атентатори самоубийци с коли бомби и миномети, за да забавят настъплението на иракските войски към ключов град до Мосул, съобщава АП.
Офицер от Девета дивизия на иракската армия заяви пред медията, че войниците са на около 1 километър от Хамдания – исторически християнски град, познат като Бахдида.
Той добави, че ДАЕШ са изпратили 12 коли бомби от вторник, всичките са взривени, преди да достигнат целите си. Според военния представител армията е понесла леки поражения при минометен огън.
Иракските сили се подготвят да си върнат най-големия християнски град – Хамдания. През 2014 година в града живееха около 50 хиляди души. Той е дом на най-малко седем църкви и ключов център за повече от 300 хиляди християни в Ирак. 
Юронюз цитира източници, според които има семейства, принудени от терористите да останат в сгради, за които се предполага, че ще бъдат бомбардирани. Докато освободителните войски се намират на разстояние между 20 и 50 км от града, жители съобщиха по телефона, че над 100 семейства са започнали да се преместват от южните в източните квартали, които са най-бомбардирани, към централните части. 
Анкара се включва
Междувременно турски медии информираха, че Турция и САЩ са постигнали споразумение турски бойни самолети Ф-16 да се присъединят към операцията за превземането на Мосул.
Турция определи 16 самолета Ф-16 и Ф-4 за участие в операция по освобождаване на Мосул, съобщи ТАСС, позовавайки се на турския вестник „Милиет“. Според изданието, всички самолети са в пълен боекомплект и очакват заповед за излитане в Ирак. Във вторник турският премиер Бинали Йълдаръм заяви в парламента, че турските военновъздушни сили участват в операция по освобождение на Мосул в състава на силите от международната коалиция. 
В интервю на „Хюриет“ Йълдаръм уточни, че договорката за участие на Анкара в операцията е постигната със САЩ, където в края на миналата седмица беше началник-щабът на турските Въоръжени сили. „Има принципна договорка за участие на Турция във въздушната операция, но не и в дадения момент. 
При необходимост нашите (самолети) ще изпълняват задачи в състава на коалицията, заяви премиерът. Според изданието, турските бойни самолети ще бъдат на разпореждане на коалицията във военновъздушната база в Катар. Те ще изпълняват от два до 10 полета ежедневно, твърди се, че няма да бъдат ползвани при набезите, които могат да доведат до значителни жертви сред мирното население.

Опасения

В понеделник – денят на началото на офанзивата в Мосул, британското издание „Индипендънт” предупреди, че битката за Мосул може да доведе до ситуация, подобна на тази след превземането на Фалуджа. Тогава хиляди бойци на ДАЕШ са напуснали града и са влезли в съседна Сирия. 
Авторът на статията – Робърт Фиск, твърди че сирийската армия и бойците от Хизбула се подготвят за орди ислямисти, които ще се преселят в министолицата на групировката  Рака. Той дори смята, че това е една от целите на широко оповестената операция за освобождението на Мосул. 
„От сирийското разузнаване са получили стряскащи сведения, че градове и села южно от Хасака – северен сирийски град под управлението на режима на Асад и на кюрдите, има искания за инсталиране на електричество и водопроводи за пристигащите от Мосул бойци на ДАЕШ. С други думи, ако Мосул падне, цялата армия на ДАЕШ може да бъде насочена срещу войските на Асад и техните съюзници – сценарий, който може да предизвика известно задоволство във Вашингтон”, смята Фиск. 
Операцията може да изложи на опасност живота на 1,5 млн. души, заяви в неделя заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън. Според писмено заявеното мнение на О’Брайън, в резултат на бойните действия в блокадата може да се окажат десетки хиляди иракчани. При най-лошия сценарий до „един милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си”.
Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ предупреждава за опасност от това, че правата на сунитското население в Мосул могат да бъдат нарушени при освобождаването на града от иракската правителствена армия и от шиитските въоръжени формирования. 
Европейският комисар за съюза за сигурност сър Джулиан Кинг предупреди, че превземането на Мосул може да доведе до появата на джихадисти в Европа. „В зоната на бойните действия се намират около 2500 терористи от страните от ЕС. Но опитът показва, че назад се връща само малка част от тях – останалите загиват в бой или се преместват в други райони, където се водят бойни действия“, отбеляза той.
В хора от гласове се включи и Русия. „Надяваме се нашите американски приятели и в този случай, и нашите френски партньори да действат избирателно и да направят всичко, за да минимизират – и още по-добре да не допуснат – цивилни жертви“, заяви президентът Владимир Путин в телевизионна пресконференция от форума на БРИКС в Индия.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани