Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Ердоган: Целта е да свалим Асад

[post-views]
Ердоган: Целта е да свалим Асад

Турция съобщи, че е изгубила контакт с двама свои военни, които участват в операциите на Анкара на сирийска територия, предаде АФП. От своя страна групировката „Ислямска държава” обяви, че е пленила турските войници.
Според Анадолската агенция военновъздушните сили на Турция са унищожили в рамките на операция „Щит Ефрат“, две скривалища на „Ислямска държава“ в районите Бзагах и Зарзур в Северна Турция. 
Операцията, наречена от Турция „Щитът на Ефрат“, се осъществява на територията на Сирия. Активната й част се води със сирийски опозиционни сили от 24 август.
Според обявените от Анкара цели, тя трябва да прочисти северните сирийски райони от терористи и да създаде там зона за безопасност за бежанци. Участието на турската армия в операция е на база признатото на международно ниво право на самоотбрана и стремеж за ликвидиране на терористичната заплаха за Турция, особено произтичащата от страна на джихадистите.
Нови цели на Турция
Във вторник обаче турският президент Реджеп Ердоган изненадващо обяви, че целта на „Щитът на Ефрат” е да сложи край на управлението на Башар Асад. „Турция няма амбиции към сирийските територии и започна своята операция в Сирия, за да сложи край на управлението на Башар Асад“. „Ние търпяхме, търпяхме, но в крайна сметка не издържахме и трябваше да влезем в Сирия заедно със Сирийската освободителна армия. Ние не гледаме към сирийската територия. Ние сме там, за да допринесем справедливост и за да може страната да принадлежи на реалните си собственици“, каза Ердоган. Той също така допълни, че операцията „Щитът на Ефрат“ се осъществява, за да може да се сложи „край на жестокото управление на Асад, който се занимава с държавен тероризъм“.
Реакциите на Кремъл не закъсняха. Оттам обявиха, че Анкара им дължи обяснения, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Това изявление наистина беше новина за нас, това трябва да бъде разяснено, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Надяваме се в скоро време да получим разяснения от турските партньори. Това е много сериозно изявление, каза Песков. В отговор на въпрос, дали позицията на Ердоган може да повлияе на отношенията между Москва и Анкара Песков заяви: „не“ и добави, че принципните и хипотетичните разсъждения в случая са неуместни. 
Същевременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите на Ердоган за Асад от вчера не са били записани. Вчера проучвахме този въпрос. Цитатът предизвика много шум. Опитахме да разберем дали това е било казано и как точно е цитирано. Това не беше директен цитат, преразказът на изявлението му не е направен на базата на запис, каза Захарова. Изхождаме от споразуменията, които имаме, и от ангажиментите на държавите, а не от цитати, които има вероятност да са били приподнесени или не както следва, или извадени от контекст. Това предстои да бъде установено, добави тя.
Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов съобщи, че Москва се надява ситуацията в сирийския град Алепо да бъде разрешена до края на тази година, информира агенция РИА „Новости”, цитирана от Ройтерс. „Надяваме се за това, разбира се”, отговори той, след като беше запитан дали ситуацията в Алепо може да бъде разрешена до края на 2016 година. Трябва да се справим с тези терористи по същият начин, по който трябва да бъдат разбити в Мосул и Ракка. Това е първостепенна задача, добави той.
Части от Алепо паднаха
Високопоставен представител от военния алианс на Дамаск отбеляза по-рано, че Сирия и съюзниците им целят изтласкване на бунтовниците от Алепо преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом през януари 2017 година. През последните дни сирийските правителствени сили постигнаха най-големите си победи в града от началото на войната. Богданов подчерта, цитиран от ТАСС, че Русия поддържа контакт с екипа на Тръмп за Сирия.
Във вторник от руското военно министерство обявиха, че източната част на Алепо е „освободена от терористи”. Според руските власти, цитирани от руски медии, в този район на втория по големина сирийски град живеят само 90 хил. жители, което се разминава драстично с данни, привеждани в западните медии, че там в последно време са живеели около 250 хил. цивилни, включително 100 хил. деца.
„До обяд на 29 ноември,територията от града, където живеят 90 хил. жители на Алепо, беше напълно освободена от терористи”, отбелязват от Руския център за помирение на Сирия. През последните 24 часа 507 терористи са напуснали Алепо и са сложили оръжие, като на 484 бойци сред местните жители незабавно им е била предоставена амнистия, добавиха от центъра. Руските военни допълниха, че жителите на района са получили хуманитарна и медицинска помощ.
От сирийската армия призоваха бунтовниците да сложат оръжие в съответствие с указа за амнистия, да спрат кръвопролитията, бомбардирането на жилищни райони, както и нападенията срещу цивилни граждани.
През последните месеци Алепо беше основно бойно поле в Сирия, в което бяха ангажирани правителствените сили, джихадисти и множество опозиционни групировки. Източната част на Алепо беше контролирана от бунтовниците, обкръжени от правителствените сили, като боевете засегнаха хиляди цивилни, все още блокирани в града. Френският външен министър Жан-Марк Еро призова за незабавно провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Алепо.
Над 50 000 души са избягали от контролираните от бунтовници източни части на град Алепо, срещу които напредват правителствени сили, през последните четири дни, съобщи АФПP, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешки права. Базираната във Великобритания мониторингова организация съобщава в сряда, че над 20 000 души са избягали към западните квартали на града, контролирани от правителството. А други 30 000 са се насочили към райони, намиращи се под контрола на кюрдски сили.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани