Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Италия в криза

Референдум свали от власт премиера

22-manifestoИталианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като предложените от него промени в конституцията бяха отхвърлени на референдум. 
„Поемам пълна отговорност за провала”, каза Ренци в нощта след вота и добави: „Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило.
Опитът на моето правителство приключва тук. Отговорилите с „не“ спечелиха по много убедителен начин. Поздравявам лидерите на кампанията срещу референдума и се надявам, че ще работят добре за интересите на Италия и италианците“.
Според резултатите над 57% не одобряват конституционните реформи, а само около 40% са пуснали бюлетината в подкрепа на промените. Избирателната активност е над 57%. Реформата предвиждаше съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. 
Опасност от криза
След обявяването на оставката финансовите пазари реагираха веднага. Еврото падна спрямо американския долар до най-ниските си нива за последните 21 месеца. Във вторник еврото се стабилизира, съобщи Ройтерс. Оставката на италианския министър-председател Матео Ренци все пак може да доведе до предсрочни избори, но според много инвеститори и анализатори по-вероятно е да бъде назначено служебно правителство до изборите през 2018 г. 
Политическата нестабилност в Италия прави живота по-труден за страната и цялата еврозона, но това не е началото на нова криза в еврозоната, каза председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в понеделник, цитиран от Ройтерс. „Италия е голяма икономика, една от най-големите в Европа, тя има силни институции. Вижда се, че реакцията на пазарите досега е умерена. Трябва да изчакаме и да видим следващите политически стъпки, които правителството ще направи и какво президентът ще реши. Италианската ситуация не се е променила, банките днес не са по-различни от вчера“, допълни той.
Апетити и безпокойства
Популисткото Движение „Пет звезди“ заяви, че е на път да управлява Италия, след оставката на Ренци. Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от него конституционни промени. Луиджи ди Майо, един от лидерите на популитската партия, каза, че референдумът показва, че „гражданите са тези, които управляват институциите“, а не един човек като Ренци. Ди Майо заяви, че движението ще започне работа по свое правителство. Италианският президент Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката на Ренци.
Германия е „обезпокоена“ от правителствената криза в Италия, предизвикана от оставката на премиера Матео Ренци след поражението на референдума, каза външният министър Франк-Валтер Щайнмайер в понеделник. „Ние следим резултатите в Италия с безпокойство“, каза Щайнмайер, който е на посещение в Гърция. „Аз смятам, че Ренци направи правилното нещо, нужното нещо, но избирателите не го подкрепиха. Това, разбира се, не е криза в държавата, но е правителствена криза, която трябва да бъде разрешена. Това не е положително послание към Европа в това трудно време“, каза германският дипломат.
Президентът на Съединените американски щати Барак Обама е провел телефонен разговор с Матео Ренци, съобщи АФП, позовавайки се на Белия дом. „Президентът подчерта, че Италия ще остане един от най-близките и силни съюзници на Съединените щати и незаменим партньор“, гласи съобщението от администрацията на американския държавен глава.
Ренци си е виновен22-noo
Ренци, който навремето беше обещал да изрине авгиевите обори на властта, искаше да промени една закостеняла и корумпирана система. Вместо това падна от власт. Дали Италия няма да е следващата Гърция? Това написа за „Дойче веле” Бернд Ригерт. Авторът описва радостта сред популисти като лидера на „Северната лига” Матео Славини и френската ултранационалистка Марин льо Пен и коментира: „Просто не е за вярване колко ниско е паднала културата на политическия дебат”. 
„Гневните, недоволните, отхвърлените, но и мнозина от онези, които извличат облаги от досегашната, отчасти корумпирана, система в Италия, показаха червен картон на Ренци. Дали са помислили за последиците? И дали разполагат с по-добри рецепти? Очертаващата се нестабилност в страната допълнително ще отслаби и бездруго кретащата италианска икономика. Кой ли инвеститор би отишъл в една страна, в която още на следващите избори може да победи движението на Грило, чиито лидери са предимно хора, които нямат ни най-малко понятие от политика?”, пита реторично Бернд Ригерт. 
Според автора виновни са арогантността и самодоволството на самия Ренци, който обвърза политическото си бъдеще с конституционната реформа. „След нерешената криза с Гърция и британското решение за напускане на ЕС, общността няма никаква нужда от криза и в Италия. Страната сега може да се сдобие с временно правителство от технократи, което ще означава една година на пълен застой – до следващите редовни избори. Ако обаче се проведат предсрочни избори, има голяма опасност популистите на Бепе Грило да поемат властта. Грило, който използва недоволството на хората, за да подклажда гнева им, иска страната да се откаже от еврото. А това би бил краят на общия валутен съюз, тъй като Италия е третата по големина страна в еврозоната и нетен платец към бюджета на ЕС и спасителните фондове на общността”, пророкува Ригерт.
Реформите 
са необходими

„След почти 70 правителства, управлявали съдбините на страната през последните 70 години след войната, Италия е докарана дотук”, смята друг автор – Андреас Ростек-Буети. Според него реформите, които събориха Ренци, обаче отдавна са необходими на Италия. „Сегашната барокова политическа система с две равноправни парламентарни камари не е в услуга на демокрацията. Тази система е скъпа и прекалено тромава. Наличието на силно и дееспособно правителство в Рим не бива да буди асоциации с времето на Мусолини – това правителство е крайно необходимо на страната, за да я модернизира.
Всичката тази работа сега се отлага за бъдещето – след поредния междинен рунд с едно временно правителство от технократи в Рим. Което означава, че страната отново ще загуби ценно време. Може би, защото прекалено често разчита на такива хора в управлението като Берлускони, Ренци или Грило”, допълва Ростек-Буети.
Какво ще стане?
Италианската Северна лига вече поиска предсрочни парламентарни избори след поражението на премиера Ренци. АФП разпространи няколко варианта за това какво може да стане от тук нататък.
Вариант 1: Ренци остава на власт. Този вариант вече отпадна. Беше отхвърлен предварително и от самият Ренци който обяви, „края” на своето управление. 
Вариант 2: Назначаване на служебно правителство
Това сега е най-вероятният сценарий. Матарела назначава председател на правителството, който предварително да си е гарантирал подкрепата на сегашното мнозинство или на ново, по-широко мнозинство. Вече се спрягат няколко имена, включително това на министъра на финансите Пиер Карло Падоан и на председателя на Сената Пиетро Грасо. Кабинетът ще има за задача да осигури приемане на бюджета за 2017 г. от парламента и да измени изборния кодекс преди евентуални предсрочни избори. Той може да реши да продължи работа до края на мандата на настоящия парламент, т.е. до февруари 2018 г., за най-голямо разочарование на някои политически сили като Движението „Пет звезди”, което призовава за избори възможно най-скоро.
Вариант 3: Незабавно разпускане на парламента
Това е малко вероятен сценарий, тъй като големите политически партии искат промяна на приетия миналата година избирателен кодекс, който дава допълнителни места в парламента на партията, спечелила 40 или повече процента от гласовете. Тази мярка целеше съставянето на по-стабилни правителства. Но традиционните партии се опасяват, че тя може да помогне на Движението „Пет звезди” да спечели властта и затова искат преди насрочването на нови избори правилата да бъдат променени и пропорционалният елемент да натежи, пише в. „Вашингтон пост”. Някои анализатори смятат, че ако се погледне внимателно, вчерашният вот в Италия всъщност е в полза на статуквото, тъй като сегашната конституция ще остане непроменена.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани