Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ивелин Попов: Искам титлата в Русия

[post-views]
Ивелин Попов: Искам титлата в Русия

Александър Гигов

Един от най-добрите футболисти на България в момента Ивелин Попов е роден в София на 26 октомври 1987 година. Стартира кариерата си в „Септември“, но бързо е привлечен на „Герена“ и близо пет години е състезател на „Левски“. След като „сините“ не му предложиха договор, той премина за кратко в школата на холандския „Фейенорд“, а в мъжкия футбол се наложи като състезател на „Литекс“. В Ловеч Попов спечели титлата, две купи и една суперкупа на страната. Последва предварителен договор с английския „Блекбърн“, който обаче не бе реализиран и това доведе до трансфер на Ивелин от „Литекс“ в турския „Газиантепспор“. Следващата спирка на нападателя бе руският „Кубан“, а от лятото на 2015 година той стана част от екипа на руския гранд „Спартак“ Москва. В момента Ивелин е спряган за трансфер в турския „Трабзонспор“, но той категорично отказва засега да напусне Москва. Намерихме Попов на един детски празник и ето какво сподели той за нашите читатели.31-footbol

– Ти наистина не забравяш откъде си тръгнал. Малко твои колеги могат да бъдат видяни сред невръстни хлапета от детските градини…
– И никога няма да забравя началото. Винаги е приятно човек да бъде сред децата. Да види тези малки и усмихнати личица. Страхотно е. Още повече, че става дума за талантливи деца, които много искат да се развиват и да успеят в спорта. Спортът дава характер, дава сила и аз няма да преставам да подкрепям инициативи, които насърчават децата да избират спортните площадки.


– А ти какъв щеше да бъдеш, ако не бе станал футболист?
– Много пъти съм си задавал този въпрос. И до ден-днешен нямам точен отговор. Защото през цялото време се надявах да пробия във футбола и всичко останало не е било от значение за мен. Радвам се, че имах късмет да постигна точно това, към което се стремях толкова години.


– Каква 2016 година изпрати Ивелин Попов?
– Като цяло много добра. Не мога да се оплача нито в професионален, нито в личен план. Доволен съм от постигнатото през 2016 година.


– Кой бе върховият момент и за какво не желаеш да си спомняш?
– За мен е радващо, че към момента аз и моите колеги от „Спартак“ сме на първо място в Русия на пет точки от отбора на „Зенит“. Мисля много сериозно постижение засега, разбира се. Интригата в първенството обаче тепърва ще се решава, а моята мечта е да приключим първенството точно на тази позиция.


– Няма как да не говорим за националния тим. Стартирахте с победа над бъдещия европейски шампион Португалия, ала след това се стигна до големия резил в Япония. Защо?
– Наистина започнахме много добре миналата година с победи над Португалия и Македония. След това обаче дойде това турне, за което аз си имам обяснение.


– И какво е то?
– Ами доста от футболистите бяха свършили сезона месец по-рано. Тези играчи бяха във ваканция, бяха на почивка и им се молеха да дойдат, за да изиграят тези два мача. Няма как да станат нещата. Обяснението е, че не може от почивка да изиграеш мачове на високо ниво. Това е.


– Да, но онова 2:7 остава…
– За жалост, да.


– Говорихте ли с представители на футболния съюз да няма повече такива турнета по никое време?
– Ние, футболистите, не може да поставяме такива условия. Предполагам, че е имало финансова изгода за БФС. Хората от централата се трудят доста, за да осигурят финансирането не само на мъжкия национален тим и трябва да ги разберем. Виждате, каква база направиха, а всички национални отбори са не малък разход.


– Трудно беше и в първия мач от квалификациите…
– Важното е, че победихме Люксембург, а преди време се наложихме и над Беларус. На една точка сме от второто място и абсолютно всичко е възможно в нашата квалификационна група.


– Продължаваш ли да държиш на тезата, че националите може да се класирате за финалите на световното първенство в Русия?
– Винаги вярвам, че може да успеем с екипа на България! Не казвам, че сме толкова добри, колкото французите, разбира се, но съм напълно убеден, че не отстъпваме на шведите. Преди време ви казах, че холандците са с идея над нас и въпреки това съм убеден, че имаме качествата, за да се измъкнем и защо да не се класираме. Вярвам, че у дома с подкрепата на феновете и с необходимата психическа стабилност всичко може да постигнем.


– Може ли да кажем, че Франция в момента разполага с най-силния тим на планетата?
– Да. Всички видяха, че французите заслужаваха да спечелят европейската титла. Те бяха по-добрият тим на финала.


– Какво не довърши Петев и какво се опитва да промени Петър Хубчев?
– Всеки един треньор си има свои виждания. Петев просто искаше да работи всеки ден и аз го разбирам напълно. Млад, амбициозен специалист. Пък и дойде тази оферта от балкански гранд, какъвто е „Динамо“ Загреб. Там той се справя добре и му пожелавам успех. А Петър Хубчев постигна много сериозни резултати в „Берое“, като спечели купа и суперкупа на страната. Пожелавам му да постигне големи успехи и с държавния тим на България.


– Накрая пак за „Спартак“ и турската оферта. Какво се случва с новите параметри?
– С Вас говорихме преди време и казах своето желание. Мечтая да стана шампион на Русия и върху това са насочени подготовката и амбициите ми. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани