Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово ще има своя армия

[post-views]
Косово ще има своя армия

22-kosovoПарламентът на Косово прие резолюция, с която се призовава косовските сили за сигурност да бъдат трансформирани във въоръжени сили на Косово възможно най-бързо, съобщи албанското издание „Газета експрес”. 
Решението беше прието с 68 гласа „За” и нито един „Против” или „Въздържал се”. Предложението беше внесено от депутата от партия „Алианс за бъдещето на Косово” Дауд Харадинай. 
Освен, че призовава за създаването на косовска армия, в резолюцията се казва още:
„Тържествено изразявайки ангажимент за интеграция в НАТО, народното събрание на Косово и другите институционални механизми трябва да координират своята ангажираност в хармонизирането на съвместните усилия с НАТО и Съединените американски щати за разработването на оперативни способности в съответствие с новия мандат на въоръжените сили на Косово“.
Още на 8 февруари президентът на Косово, Хашим Тачи, министър-председателят Иса Мустафа и председателят на парламента Кадри Весели приеха решение за реформиране на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия. Лидерите в Прищина са провели среща, на която са се договорили за изграждане на демаркационна линия с Черна гора и за работа по трансформиране на силите за сигурност в армия на Косово.
За първи път за подобна реформа, непредвидена в договореностите между Прищина и Белград, постигнати чрез посредничеството на Европейския съюз, в Косово заговориха след конфликта с влака Белград – Косовска Митровица. Косовските политици също са съгласували началото на работата по сформиране на общност на сръбските общини на територията на Косово и Метохия.
Президентът Тачи заяви, че „няма време за губене“. „Този въпрос можеше да бъде решен още през 2014 г., но това не се случи, затова сега не е време да се губи дори и един ден, камо ли седмици и месеци“, подчерта Тачи. Според косовският президент не може да бъде чакано разрешение от Сърбия за създаването на армия, тъй като Белград никога няма да подкрепи създаването на редовна войска. 
Политическият съветник на косовския министър-председател Иса Мустафа Байрам Гецай заяви, че единствената опасна армия в региона е тази на Сърбия. „Марко Джурич, директорът на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия се оплака на китайския посланик, че би било опасно за Косово да има армия. Доказано е, че единствената опасна армия в региона е тази на Сърбия. Армията на Косово ще принадлежи на всички граждани. За разлика от практиките на сръбската армия в миналото, нашата армия ще има единствено защитни роли. Затова никой не трябва да се чувства заплашван от тази армия, която след като бъде основана, ще функционира въз основата на международните стандарти, прилагани от приятелските и демократични страни от НАТО“, заяви Гецай.
Проф. Даниел Съруър от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ, експерт по международните конфликти, е дал коментар относно ролята на администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп на Балканския полуостров, заявявайки, че единственото ясно послание, което е чул до момента е това относно създаването на армия на Косово, пише „Газета експрес”. „Новата президентска администрация в САЩ е казала малко за Балканския полуостров и доколкото знам не се е казвало нищо за Босна и Херцеговина. Единственото ясно послание идва от министъра на отбраната Джеймс Матис, който предлага създаването на въоръжени сили на Косово“, посочи проф. Съруър. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани