Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сатирата навлезе в зряла възраст

[post-views]
Сатирата навлезе в зряла възраст


14 - plakatЕдин необикновен театър, извоювал си статута на институция в културния ни живот, закръгли 60-годишен юбилей. И това не е пресилено, защото през годините трупата му не слезе под нивото на високата си роля да озвучава истините за живота ни, прескачани от официозните говорители или директно замитани под килима. Да, това е театър с всенародни любимци на зрителите- актьори, режисьори, сценографи и композитори, чиято работа постави жалони в театралното ни изкуство. Това е Сатиричният театър, към който любопитството на публиката винаги е било живо и искрено. Нещо повече, Сатирата отгледа поколения своя вярна публика. И не защото тя разчита на два часа безгрижен смях в залата му. А за да чуе истината за живота ни, изказан с намигване, с оптимистизъм, каквото и да подкастря и жили сатирата му. С емблемата на Сатиричния – усмихнатото кукерче с бич и камбанка.

Това каза и доайенът на Сатирата, легендата на театъра, актрисата Стоянка Мутафова,

14 - Mutafova + Chaushev
Стоянка Мутафова си бъбри с Вели Чаушев
като поздрави колегите си след премиерата на „Щастливеца“ на Руси Божанов, военния дипломат (подробности-в следващия брой): „Най-мъчно се пише сатира, а тук, в този спектакъл, голямата сатира е комбинирана със смеха… От сърце и душа ви благодаря, щастлива съм, че съм на тази сцена!“. С невероятен дух и енергия тя изкачи стъпалата на сцената, за да бъде наградена от директора на театъра проф. Здравко Митков с плакет за юбилейното тържество. Двайсет и един творци получиха такива почетни плакети „60 години Сатиричен театър“.14 - pylna zala

Награденият Христо Гърбов се пошегува с това, че е връстник на театъра и е нагледно човешко измерение за „60 години Сатира“. С благодарствени думи взеха своите отличия актьорите Вели Чаушев и Светослав Пеев, плакатистът Людмил Чехларов, сценографът Нейко Нейков и театър-майсторът Веселин Търкаланов. Сред наградените бяха и актрисите Мария Статулова и Мариана Аламанчева. А Татяна Лолова – първата актриса, назначена в трупата на Сатиричния театър, показа пред публиката театралната програма за първата постановка на театъра – „Баня“ от Владимир Маяковски. Тя разказа и как неволно е станала свидетел на създаването на кукерчето от Хосе Санча.

14 Lolova 2
Татяна Лолова е първата актриса, назначена в трупата
Бяха удостоени посмъртно и творци, запечатали имената си в историята на Сатирата: Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Илия Добрев, Кирил Варийски, Пепа Николова, драматургът Станислав Стратиев, композиторът и диригент Димитър Вълчев, сценографите Стефан Савов и художника, живописец, илюстратор, филмов и театрален сценограф  Хосе Санча (1908-1994), бащата на кукерчето.

За юбилея във фоайето на театъра се откри изложбата „Хосе Санча и Сатиричният театър“ и беше представен юбилейният албум „Плакатът“ с плакатите на всичките 299 премиери на театъра през 6-е десетилетия.

Изложбата се представя благодарение на дъщерята на художника.

С Указ на президента на Република България Румен Радев по повод 60–годишнината от създаването му и значимия принос към българската култура Сатиричният театър „Алеко Константинов“ беше удостоен с плакет „Св.Св. Кирил и Методий“. 

Апропо, заглавието на премиерата, посветена на юбилея, не е избрано случайно. Навършват се и 120 г. от гибелта на светлия Алеко Константинов. Впрочем Алеко, си отиде „с помощта“ на героя си Бай Ганьо. Също толкова безсмъртен, като автора си. Наистина, смях през сълзи… 
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани