Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

САЩ изпраща бойна флотилия край Корейския полуостров

[post-views]
Китайски самолет е наблюдавал военноморско учение на САЩ, Франция, Канада и Япония, съобщиха китайски медии

KORABI USA

Китай призова САЩ и Северна Корея за сдържаност. Апелът на Пекин дойде, след като американският президент Доналд Тръмп изпрати бойна морска група в района на Корейския полуостров. В отговор Пхенян поднови заплахите си, че всяка американска провокация може да доведе до ядрен конфликт.
До няколко дни бойната флотилия на САЩ, ръководена от самолетоносача „Карл Винсън”, ще пристигне в района на Корейския полуостров. Ударната морска група трябва да изпрати сигнал на Северна Корея, че САЩ са твърдо решени да откажат комунистическа държава от ядрените и ракетните си програми.
През уикенда два японски миноносеца се присъединиха към американската бойна група и вече проведоха първите съвместни учения. Южна Корея също обмисля да изпрати свои кораби за участие в следващите военноморски маневри.
САЩ, Япония и Южна Корея гледат на севернокорейските опити с ядрено оръжие като реална заплаха за националната си сигурност.
Независимо от дузината санкции и резолюции на Съвета за сигурност на ООН Пхенян продължава да изстрелва балистични ракети.
Китай, единствен съюзник на Северна Корея, не крие опасенията си, че последните събития могат да прерасна в непредсказуем и мащабен конфликт. Пекин обеща да започне да работи за намаляване на напрежението, което през последните няколко месеца е една от най-високите си точки от години.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани