Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шести кръг преговори за Сирия в Женева

[post-views]
Шести кръг преговори  за Сирия в Женева

25-syria-mistura
Специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура
Поредният – шести кръг мирни преговори по сирийския въпрос, започнаха във вторник в Женева. Специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура проведе разговори с делегациите при закрити врата. След срещите той не даде пресконференция и не съобщи информация за съдържанието им.
Както и досега, ООН е координатор, водят се разговори с различните страни и разясняват позициите им. Мистура е посочил, една от целите му е да се съдейства за осъществяването на директни преговори, но условията за това са недостатъчни. В сравнение с предишните кръгове новият ще бъде по-кратък, по-интензивен и по-ефективен. Очаква се форумът да приключи днес. 
Делегацията на Дамаск е водена от посланика на Сирия в ООН Башар ал Джафари. Опозицията се ръководи от Насър ал Харири от Висшия съвет за преговорите. Мистура ще провежда разговори с всяка делегация поотделно. Преговорите са с фокус: преходно правителство, нова конституция, организиране на избори и борба с тероризма. Двете делегации се очаква да останат в швейцарския град до уикенда.
Основният казус е съдбата на президента Башар Асад. Опозицията настоява Асад да се оттегли, което е неприемливо за Дамаск. „Пътят към свободата на Сирия преминава през Женева. Заради това идваме тук, ангажирани сме да договорим политическо решение. И заради това Башар ал Асад заплашва този процес. Той се страхува да се обвърже с дневния ред за политически преход“, каза Харири преди преговорите.
По думите му ключът за напредък е в политическия преход, освобождаването на Сирия от тероризма и Башар Асад.
Де Мистура връчи на двете делегации и проект за нова конституция на Сирия. Двама опозиционни източници съобщиха за АФП, че представителят на ООН е представил предложение за формиране на екип от обществени дейци и технократи, които да се заемат със съставянето на конституцията. 
До момента петте кръга преговори не доведоха до конкретни резултати и надеждите за голям пробив остават слаби. Последният кръг преговори започна на 23 март и завърши на 31 март без ясен резултат.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани