Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терорът в Манчестър – най-малко 22-ма души загинаха, сред тях и деца

[post-views]
Терорът в Манчестър – най-малко 22-ма души загинаха, сред тях и деца

Manchester-Arena-incident

Британската полиция разполага с информация за самоличността на атентатора от Манчестър. Това съобщиха органите на реда след като извършиха серия арести във връзка с атаката. Сред задържаните е и 23-годишен младеж. Отговорност за нападението пое джихадистката групировка Ислямска държава.
Късно снощи след концерта на американската поп-звезда Ариана Гранде взрив разтърси Манчестър Арена. Самоубийственият атентат взе най-малко 22 жертви и остави близо 60 ранени, основно деца и младежи. Полицията потвърди, че атентаторът е загинал при нападението.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Опитваме се да разберем изкривения ум, който вижда зала, пълна с деца, не като обект на грижа, а като възможност за касапница.
Полицията и службите за сигурност твърдят, че нападението е извършено от един човек, но сега трябва да установят дали той е действал сам или като част от по-голяма група. За установяването на конкретните факти,  полицията и службите за сигурност ще получат всички необходими ресурси. Те вече са идентифицирали нападателя, но на тази фаза от разследването, не можем да оповестим името му.“

Премиерът призова всички, които имат информация за атаката да я споделят с органите на реда и заяви, че степента на заплаха от терористична атака ще остане висока и през следващите дни. Мей изрази и специалната си благодарност за всички, които оказаха незабавна помощ на пострадалите.

„Снощи в Манчестър видяхме и най-лошото, и най-доброто лице на човечеството. Страхливостта на нападателя срещна  смелостта на службите за сигурност и хората от Манчестър. На всички мъже и жени, които спасиха човешки животи и онези, които отвориха домовете си за пострадалите. Това е духът на Манчестър и на Великобритания. Той никога няма да бъде пречупен.“

Манчестър беше ударен броени дни преди предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Предизборната кампания в цялата страна беше преустановена в знак на съпричастност към близките на загиналите.
Атентатът е най-смъртоносният във Великобритания от 2005 г. насам, когато атака срещу транспортната мрежа на Лондон отне живота на 52-ма души. Само преди 2 месеца столицата отново стана обект на смъртоносно нападение – британец прегази дузина с колата си и уби полицай на метри от парламента. В последните 2 години концертните прояви са основна цел на терористите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани