Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният музей празнува 101 г. с изложба на Вешин

[post-views]
Военният музей празнува 101 г. с изложба на Вешин

8-izlojbaaПо повод 101-вата си годишнина Националният военноисторически музей (НВИМ) откри в галерия „Средец” изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България”. Представените 15 платна са част от най-старата колекция на музея. Сред изложените картини са „На нож”, „Портрет на генерал Данаил Николаев, 22 септември 1908 г.”, „Сигнализация”, „Граната” и др. Показана беше и първата откупка от Министерство на отбраната – картината „Маневри при с. Горубляне”, 1899 г. 
Изложбата откри директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя покани сред представителните лица и г-н Мирослав Генов – внукът на художника Ярослав Вешин. 
„Тази изложба сме посветили на първата от следващите 100 години, които предстоят, заяви доц. Пенкова. На 4 юли музеят навърши 101 години. „Избрахме Вешин не защото е първият военен художник, а защото по някакъв начин най-ранното битие на музея е свързано с името на Вешин. Неговата смърт и нашето създаване се разминават с една година. Но когато се създава музеят, първата идея за място, в което той да се разположи, е ателието на Вешин, което се е намирало зад днешния Военен клуб. Ателието е направено по поръчка на военното министерство и в него са изработени една голяма част от картините, представени в изложбата. Тези картини могат да бъдат видени в нашите зали и в залите на Националната галерия”, допълни директорът. 
Тя припомни, че от 1904-1905 г. Ярослав Вешин вече е военен художник и създава значително по обем творчество. В голямата си част то е откупено от военното министерство и днес е част от фонда на музея. Има и много платна, собственост на Националната художествена галерия (НХГ). 
8-izlojbaСоня Пенкова благодари за съдействието на НХГ и на Словашката национална галерия. Те са предоставили за изложбата дигитални изображения на художествени произведения на художника, чрез които посетителите можеха да се информират за творческата биография на Вешин. 
Александър Урумов, директор на Дирекция „Връзки с обществеността” на Министерство на отбраната поднесе приветствие от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Преди това той припомни, че Вешин е  поканен в България от тогавашния министър на просвещението Константин Величков през 1897 г. Урумов каза, че ще му е интересно да знае повече за срещите и разговорите между поета и политик Константин Величков и художника Ярослав Вешин. 
В словото си, прочетено от Урумов, военният министър Красимир Каракачанов изтъкна, че, верен на себе си, екипът на НВИМ винаги провокира своята публика с професионално подготвени проекти, които предоставят различни гледни точки за познати събития от нашата история. Според него настоящата изложба не само дава среща на изкуството с живия живот, но и представя Българската армия, офицерския корпус и обикновения войник през очите на гениален художник, запечатал в платната си както историческите реалности на своето време, така и своя собствен поглед и разбиране за войната. Министърът благодари на екипа на музея за създаването на тази изложба и за усилията, които полагат да бъде съхранена историческата памет на българина и да възпита уважение и почит към културните ни ценности.

Най-ново

Единична публикация

Избрани