Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща от висш порядък

[post-views]

24-OT TRYMP NA GLOK„Съгласувахме датата 7 юли”, каза Ушаков на брифинг за журналисти в Москва. Русия и САЩ продължават подготовката за срещата между двамата президенти.  Срещата е важна за целия свят, казват представители на Москва, цитирани в „РБК” и БТА. Пробиви обаче не се очакват, посочват експерти, потърсени от руския вестник. Изданието нарича срещата с Доналд Тръмп централно събитие от програмата на посещението на Владимир Путин в Хамбург, където на 7 и 8 юли ще се съберат лидерите на Г-20. 
Белият дом също излезе с официално съобщение, в което потвърди предстоящата среща на 7 юли по време на форума на върха на Г-20 в Хамбург. Представител на Белия дом определи формата й като „нормална двустранна среща”. „Това е действително важна среща, която ще има първостепенно значение за международната стабилност и сигурност, всички я очакват“, добави той и припомни, че отношенията между Москва и Вашингтон в момента са „практически на нулата”. 
Срещата на двамата президенти ще бъде във формат на отделна беседа, а не контакт „на крака” в кулоарите на форума, поясни малко по-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. „Планираме я като пълноценна „седяща среща”, добави Песков. „Естествено, в центъра на разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и Украйна, но това не изчерпва дневния ред на разговорите. Надяваме се, двамата лидери да имат достатъчно време да обсъдят и други въпроси”, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Според Юрий Ушаков руската страна смята за важно да обсъди освен това проблема с тероризма, регионални въпроси и теми, свързани с разоръжаването.
Нерешени остават ред двустранни проблеми, по-специално с достъпа на Русия до дипломатическите й вили в щатите Ню Йорк и Мериленд. Вашингтон й го отне в края на миналата година, когато Москва бе заподозряна в хакерски атаки и намеса в президентските избори в САЩ и експулсира от страната 35 руски дипломати. 
Москва не взе симетрични ответни мерки, но постоянно напомня, че ще бъде принудена да го направи, ако не й бъде върнат достъпът до резиденциите. 
Очаквания и коментари
Срещата Путин–Тръмп сама по себе си е факт, който може да рестартира диалога между Русия и САЩ, но очакванията от нея трябва да са „много скромни”, заявява пред „РБК” германският дипломат Волфганг Ишингер, организатор на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността. С оглед напрегнатия политически климат във Вашингтон Тръмп не би желал да го вземат за политик, който „се стреми да угажда на Владимир Путин” – това може да възпрепятства установяването на близки отношения между двамата лидери, прогнозира Ишингер. 
Наивно е да се предполага, че срещата ще доведе до пробиви, смята и Райнхард Крум, който оглавява виенското бюро на фондацията „Фридрих Еберт”, съдействаща за сътрудничеството и мира в Европа. Най-добрият резултат, на който може да се разчита, е да бъде насрочена нова пълноценна двустранна среща между президентите на Русия и на САЩ. Защото подобряването на отношенията е постъпателен процес и „няма да се случи всичко наведнъж”, добавя Крум. 
Американско-руските отношения остават напрегнати. През април Тръмп каза, че те вероятно са на най-ниската си точка за всички времена, но изразява и надежди за подобряване на отношенията с тази глобална сила. Двустранните отношения трябва да се измъкнат от това състояние, в което са в момента. Смятам, че това е еднакво важно както за нас, така и за американците, заяви Ушаков, който бе категоричен, че Русия иска да работи със САЩ. „Той (Тръмп) би желал САЩ и целият Запад да развият по-конструктивни отношения с Русия, каза съветникът на Белия дом за националната сигурност Х. Р. Макмастър, цитиран от АП. Но той също така ясно подчерта, че ще направи необходимото за даване на отпор на дестабилизиращото поведение на Русия.”
„Политико” подрежда на второ място по важност срещата Тръмп–Путин след визитата на американския президент в Полша. Изданието цитира АП, които съобщиха по-рано тази седмица, че администрацията на американския лидер е дълбоко разделена относно срещата с руския лидер. Тръмп и някои негови съветници настояват за пълна двустранна среща с достъп на медиите и целия протокол, свързан с подобни разговори. Според разпространявана информация американският лидер е поискал от екипа си да подготви списък с отстъпки, които може да предложи на Путин в Хамбург. Не е известно Тръмп какво ще поиска в замяна. Един от основните въпроси е дали Тръмп ще повдигне казуса за руската намеса на президентските избори, смята „Политико”.
Намеса в изборите?
Преговорите имат решаваща стратегическа цел, тъй като те се провеждат в момент, когато отношенията между Русия и САЩ са в най-опасното им състояние след Студената война. И двамата имат задължението да се опитат да спрат тревожна траектория, която постави техните държави на страната на противоположни участници в гражданската война в Сирия. Те още са в противоречие поради разширяването на НАТО и разполагането на негови войници, кораби и самолети в опасна близост до Русия. В ситуацията се съдържа потенциал за погрешна преценка и ескалация на ежедневните заплахи.
За американските наблюдатели големият въпрос е дали Тръмп ще използва срещата, за да се оплаче от намеса в изборите. Невъзможността да се направи това ще бъде политически губеща у дома, тъй като критиците ще го обвинят в отказ от отговорността си да запази целостта на американската демокрация, пише СиЕнЕн.
Но и Макмастър, и най-добрият икономически съветник на Тръмп, Гари Кох, извъртяха въпроса миналата седмица. „Няма конкретна програма. Това наистина ще бъде каквото иска да говори президентът“, каза Макмастър. Отказът на Белия дом да предостави подробности за формата на срещата отразява нейната политическа деликатност.
Останалите срещи
Разговорът Тръмп–Путин ще бъде една от най-малко деветте срещи на президента на САЩ с чуждестранни лидери, докато е в Хамбург. Първата спирка на Тръмп по пътя за Германия е в Полша, чиито лидери очакват уверение, че присъствието на американски и натовски войски там ще продължи, докато сигурността в региона е застрашена от една надигаща се Русия. 
Поляците вярват, че Тръмп се е съгласил да посети Варшава, защото е идеологически съюзник с ултраконсервативната управляваща партия „Право и справедливост”, която е атакувана от Европа за ерозирането на върховенството на закона, както и заради враждебността си към мултикултурализма и либералните ценности, пише „Политико”. Изданието твърди, че президентът на САЩ се надява Европа да му даде втори шанс след катастрофалната визита в Брюксел през юни, на която отказа пред съюзниците да потвърди Член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана. Според „Политико” обиколката на Тръмп ще бъде между успеха и провала, като крайният резултат ще зависи най-вече от това, дали американският лидер ще се съобрази със съветниците си, или ще се поддаде на националистическите и „Америка преди всичко” импулси. 

Форумът в Хамбург

G20 Summit in HamburgГ-20 през последните години е особено спокойно събитие, но тази година ще е изпълнено с геополитическа интрига. Германската полиция вече използва водно оръдие, за да разпръсне около 500 антикапиталисти в нощта срещу сряда, информира Ройтерс. Десетки хиляди протестиращи се очаква да участват в демонстрация в града тази седмица срещу глобализацията, корпоративната алчност и провала в борбата с климатичните промени. Германските власти вярват, че около 8000 склонни към насилие протестиращи ще организират погроми в града по време на форума. 20 000 полицаи ще бдят за сигурността и охраната на града.
Събитието ще се проведе в квартала Schanzenviertel, който е исторически дом на германската контракултура, насилие и ляв радикализъм. Сега е район с популярни барове и ресторанти. 
На форума ще се разбере дали Тръмп ще се присъедини към международния икономически ред, или е решен да го възпрепятства. Срещите на Г-20 се провеждат на две нива – финансови министри и лидери. Последната среща на финансовите министри в Баден Баден не завърши добре. Администрацията на американския президент настоява за премахване на стандартния език за съпротива срещу протекционизма и дори отхвърли компромисния език на германския финансов министър за уважаване на базираните на правила институции.

Най-ново

Виж още

Избрани