Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекорд на полигона – над 1100 военнослужещи от 4 държави

[post-views]
Рекорд на полигона – над 1100 военнослужещи от 4 държави

16-17 - BG KOMANDIRКомандирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков в качеството си на офицер, провеждащ учението, изнесе кратък брифинг в медийния ден на Зенитния полигон „Шабла“, където от 14 до 18 юли се разигра най-голямото учение на Българската армия за годината с участието на трите вида въоръжени сили – Военновъздушни сили,  Военноморски сили и Сухопътни войски. Освен това в учението участваха и военни формирования от армиите на САЩ, Украйна и Сърбия. Това е рекорд в международното участие на Тактическото учение с бойни и  експериментални стрелби (ТУБЕС), което се провежда в Шабла от години. 

За участие в тазгодишното учение на Шабла бяха предислоцирани на летище Балчик авиационни средства от ВВУБ „Долна Митрополия“ – Л-39, от 24 аб – вертолети Ми-17 и Ми-24, от Базата за предно разполагане „Безмер” – Су – 25, самолетите МиГ-29 изпълняваха задачите си в учението от 3 аб „Граф Игнатиево”. Авиационното осигуряване на летище Балчик се извърши със сили и средства на транспортната авиационна група „Враждебна“. В района на ЗП „Шабла“ бяха предислоцирани за съвместно ползване от разчетите на България, Украйна и Сърбия зенитно-ракетните комплекси С-300, 

„Куб“ и „Нева“ от дивизионите в Банкя, Стара Загора и Кичево. Сухопътните войски тренираха професионалните си умения със ЗРК „Оса– АКМ“, ЗУ-23-2 и преносимия зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. Те извършиха и бойна стрелба с ракетния комплекс 9К79 „Точка“. 

Българските Военноморски сили осъществиха стрелба с преносимия зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с16-17 - RAKETI два кораба и два брегови поста и с един катер, които имаха готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС. 

Сърбия, Украйна и САЩ участваха със зенитно-ракетни дивизиони на своите ВВС и СВ. Те извършиха пускове със ЗРК „Нева“, „Куб“ и „Авенджър“. Над 1100 военнослужещи от четирите държави участнички действаха на полигона по време на учението.

В следващите броеве ще отделим специално място за участието на българските Сухопътни войски в тазгодишното учение на ТУБЕС „Шабла“.

По-нататък командирът на ВВС запозна присъстващите на брифинга президент Румен Радев, министър на отбраната Красимир Каракачанов и началник на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, както и представителите на областната и общинската администрация от Варна, Добрич, Балчик и Шабла, чуждестранните гости и журналистите с обстановката, в която се провежда учението. Той поясни, че ТУБЕС „Шабла 2017“ се провежда като свързано учение с Многонационалното учение с висока видимост Saber Guardian 2017 и международното учение  Tobruq Legaci 2017 по единен замисъл и общ сценарий с участието на сили и средства от армиите на държавите – членки на НАТО, и държави по инициативата „Партньорство за мир“. 

Освен „Шабла 2017“  Saber Guardian 2017  включва и Resolute Castle 2017, Szentes, Axe 2017, Brave Warrior 2017, Immediate Response 2017, Tobruq Legasy 2017, Black Swan 2017, Swift Response 2017, Eagle Sentinel 2017, Peace Sentinel 2017, See Breez 2017.

16-17 - VERTOLETОсновните цели на ТУБЕС „Шабла 2017“ са усъвършенстване на взаимодействието между формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на България. Другата важна цел на учението е усъвършенстване на координацията между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От ключово значение е и третата цел – задълбочаване на сътрудничеството между въоръжените сили на участващите държави. 

Основните предизвикателства пред ръководството и участниците в реалните стрелби според генерал-майор Стойков са преди всичко динамиката, смяната на разчетите по време на стрелба, комуникация, координация и управление, свързаните учения, осигуряването на мерките за безопасност и метеорологичната обстановка. 

Първото предизвикателство идва от това, че за кратък период от време се провеждат стрелби с различни по вид и тип наземно базирани и авиационни платформи с висока динамика, близки до реалното използване. 
Съвместното използване на ЗРК „Нева“ и „Куб“ от български и сръбски разчети и ЗРК С-300 от български и украински разчети поражда второто предизвикателство, защото в ограничен интервал от време трябва да се осъществи много добра организация по подготовката и провеждането на стрелбите.

Третото предизвикателство е от факта, че „Шабла 2017“ е свързано с многонационалното учение с висока видимост Saber Guardian 2017. 

Няма как да не е налице и четвъртото предизвикателство, защото използването на сили и средства от различни видове въоръжени сили и различни държави изисква създаване на отлична организация между различните командни и управленски звена. Стремежът за успешно провеждане на учението налага стриктно спазване на мерките за безопасност съгласно регламентиращите документи. Това, естествено, поражда петото предизвикателство. 
16-17 - MISHENA
Не на последно място като предизвикателство е и метеорологичната обстановка. Сложната и динамична метеорологична среда поставя допълнително изпитания както пред управлението на стрелбите, така и пред разчетите на зенитно-ракетните комплекси и екипажите на самолетите и вертолетите.  

Целите на учението бяха постигнати. Командирът на ВВС подчерта, че стрелбата на Зенитния полигон „Шабла“ с формированията за ПВО на Българската армия са заключителен етап от подготовката им и осигурява възможност за участващия личен състав да изпълни поставените задачи в условия, близки до реалните действия. Това повишава практическата натренираност и психологическата устойчивост на всички участници, и то в условия, близки до бойните. 

Системата за командване и управление също се усъвършенства. За целите и задачите на учението е изградена система за командване и управление чрез развръщане на функционираща система извън пунктовете за постоянна дислокация и съвместяване на пунктове за управление от различни видове въоръжени сили и на различни нива. 

За организиране на безопасното провеждане на учението бе подобрена координацията и синхронизирани действията с Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на околната среда и водите  и местната власт. В същото време много усилия са вложени и за организиране на участието на представителите от Украйна, САЩ и Сърбия. Освен това чрез предислоцирането на личен състав и техника от пунктовете за постоянна дислокация на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, и летище Балчик се подобри натренираността на формированията за действия при отговор на кризи.  

Разнообразна мишенна среда, високоточно оръжие
16-17 - ZRK NEVA

В брифинга си командирът на ВВС и офицер, провеждащ учението, генерал-майор Цанко Стойков запозна присъстващите и с кратка история на полигона в Шабла. Зенитният артилерийски полигон съществува от 1945 г., като първоначално той е на нос Галата край Варна. От 1962 г. е предислоциран на територията на нос Шабла и е в състава на Сухопътни войски, а от 2000 г. със заповед на министъра на отбраната е преподчинен на Военновъздушните сили. 

Първите учебно-бойни стрелби с ракети РС-2УС с изтребители МиГ-19 и ракети Р-3С с МиГ-21 се провеждат от ВВС под ръководството на заместник-командващия ПВО и ВС по авиацията генерал Симеон Симеонов. Като цели се използват самолети МиГ-15 с изтекъл ресурс, пилотирани от специално тренирани летци за напускане на самолета чрез катапултиране. Мишената е пригодена за непродължителен хоризонтален полет, осигуряван примитивен автопилот, разработен от специалисти от военновъздушното училище. Когато самолетът мишена навлезе в зоната за стрелба на височина 8–10 хиляди метра, по команда от КП летецът включва автопилота в режим „хоризонтален полет“ и се катапултира. Групата изтребители на безопасни интервали  и дистанции изпълняват поединично прицелване и пуск на ракетите, докато целта бъде улучена и унищожена. 
Първите въздушни мишени са били  „Чувал“ – теглен от самолет от авиобаза „Добрич”. Стреля се и по огледален способ – самолетът лети от страната на сушата, а стрелбата се извършва над морето. 

Зенитният полигон „Шабла” функционира като такъв от 1991 г. Общата площ на полигона – сухопътна и морска, е над 4000 кв. км. Командир днес на ЗП „Шабла“ е майор Цонко Цонков.

Характеристиките и местоположението на полигона позволява провеждане на стрелби с всички типове зенитно-ракетни комплекси на въоръжение в Българската армия и подобни на тях от гостуващите страни, а така също и стрелби с различни въздушни платформи по надводни и въздушни цели. Полигонът позволява създаването на мишенна обстановка, която се доближава до реална бойна. Това се постига чрез различни видове мишени в един и същ момент, по които участващите формирования стрелят последователно или едновременно в зависимост от поставените задачи. 16-17 - AVENGER

По време на стрелбите към пункта за управление се активира Център за оперативно осигуряване, в който са развърнати средства за наблюдение и контрол на въздушното и морското пространство – от командването на ВВС (обобщена картина на въздушната обстановка – ОКВО), от командването на ВМС (брегова система „Екран“), от Гранична полиция (система за наблюдение на морското пространство), както и допълнително развърнати радиолокационни и идентификационни средства на летище Балчик и Зенитния полигон „Шабла”. Всички тези средства изпълняват задачи по осигуряване на „Чисто небе“ и „Чисто море“. 

Зоната за стрелба е с разрешен сектор от 60 до 140 градуса с максимална височина до 40 000 м и максимална дълбочина от брега до 100 км. 

В стрелбите взеха участие самолет МиГ-29, който е основен изтребител за ПВО, самолети Су-25 К и Су-25 УБК,2 предназначен за непосредствена авиационна поддръжка и унищожаване на наземни и надводни цели. 

Участваха още и учебен боен и лек щурмови самолет L-39 „Албатрос“ 4, ударен вертолет Ми-24. Вертолетът Ми-17 осъществяваше задачи по въздушно разузнаване, аварийно-спасително осигуряване, медицинска евакуация и задачи за действие при възникване на пожар. 

Зенитно-ракетният комплекс С-300 е най-модерният комплекс на въоръжение в българските ВВС и може да стреля едновременно по 6 цели. ЗРК „Нева“ унищожава цели на малки височини. ЗРК „Куб“ е високомобилен комплекс. Силата му е във високата маневреност и възможността бързо да сменя позицията и да съсредоточава огъня в най-опасните зони. ЗРК „Оса“ е мобилен комплекс за прикритие на бойния ред на маневрените формирования. Преносимият зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“ е предназначен за непосредствено прикритие на тактическите формирования. Зенитно-артилерийската система ЗУ-23-2 стреля до 2,5 км и притежава скорострелност до 1200 изстрела в минута. Тактическият ракетен комплекс „Точка“ е високоточно оръжие, което дава възможност за унищожаване на обекти в тактическа дълбочина на противника. 

Американският зенитно-ракетен комплекс „Авенджър“, който е на Сухопътните войски на САЩ, стреля за първи път на полигона.

Командирът на ВВС отново припомни, че полигонът позволява създаването на мишенна обстановка, близка до реално бойната. Това се постига чрез няколко вида мишени. Радиоуправляемата мишена Р-01 е подходяща за тренировка на екипажите от изтребителната авиация и разчетите на Зенитно-ракетни войски. Поради ниската си ефективно отразяваща повърхност имитира съвременни авиационни системи. Светещата парашутна мишена СПМ-100 имитира полета на автоматично дрейфуващ аеростат с бавно променяща се височина. Осветителната мишена GLG-5000/L4, 122 мм е трасиращ снаряд за самоходна артилерийска установка 2С1 „Гвоздика“, 82 мм. Осветителаната мина е подходяща за тренировки на ПЗРК „Стрела“ и ЗРК „Авенджър“.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани