Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полигонът събра сърби, българи и американци

[post-views]
Полигонът събра сърби, българи и американци

4-u4enieeСред непрекъсната стрелба с автомати и картечници, взривове с разноцветни пушеци и бръмчене на верижна бойна техника воини от Сърбия, САЩ и България изпълняваха задачи на полигон „Корен” по време на учението Peace Sеntinel 17. Темата на тренировъчната проява беше „Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизирана бригада”.
По време на медийния ден на учението присъстващите наблюдаваха занятие по тактическа подготовка с елементи на бойна стрелба. 
Темата на занятието беше „Овладяване и прочистване на населен пункт”. Според учебния сценарий след водене на продължителни бойни действия противникът е понесъл загуби и е отстъпил. Отделни групи от 10–13 души са се укрили в изоставени сгради. Задачата на взвода беше кратка и ясна – да изолира противника и да го унищожи.
Зазвучаха команди. Към макетите на постройки на полигона се устремиха бългрски и американски бойни машини. След тях на групи започнаха да се придвижват бойците от отделенията. Рамо до рамо българи, американци и сърби изпълняваха командите на командирите. Международните екипи подхождаха скришом към сградите, хвърляха вътре граната и след това със стрелба завземаха постройката. Действията бяха синхронизирани и подчинени на общия ритъм на тренировъчния бой.
Повече от 1000 военнослужещи участваха в различните етапи и дейстивия в дните на учението. Основният състав бяха българските воини от Сухопътните войски – от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада. Американците бяха 225 души – рота „Алфа” от 3-та пехотна бригада. Сръбската армия беше представена 4-u4enie-surbia-voenenот пехотен взвод от 30 военнослужещи. На полигона действаше и внушително количество военна техника. Повече от 50 бяха бойните машини. Край тях бръмчаха и боботеха повече от 150 единици транспортна и специална техника. В небето кръжаха два бойни хеликоптера АН-64 „Апачи”.
Като допълнителен обучаван състав в учението се включиха и част от логистичния батальон на 61-ва бригада, артилерийска батарея от самоходния артилерийски дивизион, екип за безпилотни летателни апарати и инженерен взвод за контрамобилност. Взвод курсанти от НВУ „Васил Левски” също изпълняваше учебни задачи на полигона.
Провеждането на самото батальонно тактическо учение се състоя в следващите три дни. Чрез Peace Sentinel 17 се извърши и оценяване на способностите на 3-ти механизиран батальон да планира и провежда настъпателни и отбранителни операции в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет.

Генерал-лейтенант Пламен Атанасов: Такъв бой е сложна дейност

4-u4enieНаблюдавахме тактически занятия с взвод в градски условия, което е един от сложните видове бойни дейности. Това коментира пред журналисти заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов в края на медийния ден на учението. „В случая се изисква много добра организация, много добро планиране, взаимодействие и синхрон. Всички това днес го видяхме. И то – в международна среда, което е още по-трудно, тъй като във взвода отделенията бяха различни – американци, българи и сърби. Военнослужещите демонстрираха и подход към обекта за атака, и прочистване на района. Много съм доволен от това, което видях. За мен елементите бяха изпълнени отлично”, изтъкна той.
По думите на заместник-началника на отбраната на етапа, в който се провежда бойната стрелба, реализмът на действията е около 70 на сто, като при учения с използване на различни електронни симулационни системи този дял достига до 90 на сто. Става дума за оборудване на бойците с датчици върху униформите, каските и оръжието, чрез които се отчитат попаденията. Тогава вече се виждат и загубите от двете страни, защото взводовете играят един срещу друг, използвайки системите за поразяване, обясни генерал-лейтенант Атанасов.
Както видяхте от действията на военнослужещите, Министерството на отбраната явно се справя добре с осигуряването на ученията, които протичат в момента у нас, каза Илия Налбантов, който е началник на политическия кабинет на министъра на отбраната. „Особено впечатляващи са действията по транспортирането, настаняването, съпровождането на войските, които се движат през територията на страната. Тук искам да изкажа благодарност на Военна полиция, която си е на мястото. Досега, слава богу, всичко е наред”, изтъкна той. По думите му каквато и да е сумата, отделена за ученията, тя си струва. Сумата е в рамките на отпуснатия лимит за Българската армия и е планирана в армейския бюджет, така че допълнителни средства не са дадени, допълни генерал-лейтенант Атанасов.
Налбантов акцентира върху политическото значение на участието на страни извън НАТО, в случая – Сърбия. „Това е изключително важно, защото съвременните предизвикателства, противникът, който се очаква евентуално да въздейства върху нашите общества, изисква изработване на съвместна военна култура между различни нации и народи. Всяка нация си има своите специфики и за да постигнем културно единодействие на военните и еднакво разбиране на това, което се случва на бойното поле, е необходимо да тренираме съвместно”, заяви той.
4-u4enie-tankСВ участват в 7 от ученията в рамките на Saber Guardian 2017, каза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. И поясни: „Нашето участие се крепи на 4 основни стълба. Първият е приносът към колективната отбрана и показва нашата решителност да действаме в коалиционна среда. Вторият е повишаването на нивото на оперативната съвместимост и сътрудничеството. Третият стълб е повишаване на нивото на бойната подготовка, а четвъртият е откритостта. Това считам, че е едно от най-ценните качества на СВ, защото ние правим това, което предварително сме планирали, показваме го, без да се крием от обществото, и представяме реалното ниво на подготовка, до което сме достигнали”. 
Ако го няма това, ние можем да пропуснем нещо, което е свързано със съвместното действие. Ще има пробив в нашата система за сигурност на нашите общества. Противникът вече има съвременен инструментариум, който може да ни бие по части. Затова ние правим този синхрон на различните култури, за да можем да противодействаме заедно. Да имаме еднакво разбиране и еднакво действие за това, как трябва да противодействаме.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани