Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управленска програма на правителството в частта за отбраната

[post-views]
Управленска програма на правителството в частта за отбраната

ministerstvo na otbranataПравителството публикува управленската си програма до 2021 г. Основните приоритети в областта на отбраната са: Въоръжените сили – надежден гарант за сигурността на страната. Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва.

Отбрана

ПРИОРИТЕТ 26: Въоръжените сили – надежден гарант на сигурността на страната.
Цел 81: Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната чрез ефективен принос към колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и принос към националната сигурност в мирно време.

Мярка 289: България е активен и надежден член на НАТО и ЕС. Активно и последователно изпълнява съюзните си ангажименти, участва в системата за колективна отбрана на НАТО и в изграждането и реализацията на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Мярка 290: Изпълнение на решенията от срещите на върха на НАТО в Уелс (2014), Варшава (2016) и Брюксел (2017) и мероприятията от Плана на НАТО за готовност:  Изготвяне на Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. (срок за изготвяне – 31.12.2017 г). Окомплектоване, подготовка, сертифициране и поддържане в готовност, съгласно плановете, на декларираните формирования по пакета Цели за способности на НАТО, за участие в операции зад граница, в Силите за отговор на НАТО.  Координиране и изпълнение на дейности, свързани с реализирането на процеса за присъединяване на военни формирования от Сухопътни войски към щаба на Многонационална дивизия „Югоизток“ в Румъния.  Законодателно регламентиране на въпросите и отговорностите на Република България за оказване на подкрепа като страна-домакин на съюзни сили при провеждане на операция по чл. 5 от Северноатлантическия договор.

Мярка 291: Изпълнение на заложените цели в „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“ (Програма 2020) и мероприятията в „План за развитие на Въоръжените сили до 2020“ (План 2020):  Реорганизация и оптимизиране структурите на въоръжените сили съгласно План 2020, с основен фокус върху тактическите звена в Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили.  Извършване на преглед на изпълнението на План 2020 и нанасяне на необходимите корекции.

Мярка 292: Преглед на организацията и дислокацията на въоръжените сили с оглед на наличните човешки ресурси в регионите на дислокация и ефективното изпълнение на трите мисии: „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“, „Принос към националната сигурност в мирно време“, включително и с оглед охраната на държавната граница.

Мярка 293: Повишаване на бойната подготовка на формированията чрез интензифициране на участието както в национални, така и съвместни съюзни учения и тренировки:  Изготвяне на единен план с учения на българска територия и участие в учения извън страната, включително с използване на съвместните съоръжения, с цел интегрирането им в плановете за учения на НАТО и ЕС.

Мярка 294: Попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности на страната.

Мярка 295: Активно и последователно участие в Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС:  Подготовка и изграждане на капацитет в Министерството на отбраната за участие в ротационното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.  Ефективно участие на Република България в Бойните групи на ЕС. 39

Мярка 296: Използване на инструментите на двустранното и регионалното сътрудничество за реализиране на целите на Програма 2020.

Мярка 297: Участие в разработването на нова/актуализирана Стратегия за национална сигурност:  Разработване на военните аспекти на Стратегията.  Следване на интегриран подход към сектора за сигурност и неговото ресурсно осигуряване.

Мярка 298: Преглед на основните и поддържащите доктрини на въоръжените сили в съответствие с положенията на новата Стратегия за национална сигурност.

Мярка 299: Разработване в края на мандата на правителството на нова Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България до 2025 г. и на нов План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2025 г.

Мярка 300: Повишена прозрачност, отчетност и решителна борба с корупцията.
Цел 82: Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на Българската армия.

Мярка 301: Подобряване на взаимодействието с неправителствени организации, осъществяване на информационен обмен, дискусии и семинари за запознаване с политиката на Министерството на отбраната, както и обратна връзка относно оценката на гражданското общество за предприетите мерки.

Мярка 302: Осъществяване на диалог и подпомагане дейността на военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на Българската армия.

Мярка 303: Реализация на съвместни дейности с военнопатриотичните съюзи и Министерството на отбраната, свързани с отдаване на военни почести и отбелязването на годишнини и бележити дати.

Мярка 304: Осигуряване в учебните програми в училищата на необходимото съдържание, насочено към съхранението на военно-историческата памет и засилването на патриотичното възпитание на младежта.

Мярка 305: Реализиране на съвместни програми, дейности и инициативи с Министерството на образованието и науката, общините, училищата и университетите за патриотично възпитание на младежите и издигане авторитета на българските въоръжени сили.

Мярка 306: Полагане на грижи за опазването и поддържането на военните паметници в Република България и в чужбина.
Цел 83: Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили. Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с участие и използване на средства от Европейския план за действие в областта на отбраната.

Мярка 307: Поддържане на съществуващите и постепенно развитие на нови отбранителни способности, адекватни на тенденциите в развитието на средата на сигурност.

Мярка 308: Реализация на основните инвестиционни проекти за модернизация на въоръжените сили съгласно Програма 2020.

Мярка 309: Разширяване на участието и пълното използване на потенциала на българската отбранителна индустрия и научно-изследователски институции при реализацията на модернизационните проекти. 40

Мярка 310: Участие в двустранни и многонационални съвместни инициативи със страни от НАТО и ЕС за изграждане, поддържане и развитие на необходими отбранителни способности на въоръжените сили: Поддръжка и развитие на инфраструктурата на отбраната, с използването на български фирми от отбранителната промишленост, съобразно финансовите възможности на Министерството на отбраната и чрез използване на Програмата за инвестиции в сигурността на НАТО. Използване на възможности за финансиране по линия на ЕС – инструменти на Европейската комисия, общ бюджет, План за действие за европейска отбрана, в т.ч. Европейския фонд за отбрана и механизма за насърчаване на инвестициите във веригата от доставчици, с акцент върху осигуряването на достъп до финансиране на малките и средните предприятия, свързани с изграждането на отбранителните способности.

Мярка 311: Продължаване работата в Министерството на отбраната по изграждане на капацитет за управление и реализация на инвестиционни проекти чрез Проектно управление.

Мярка 312: Развитие на способностите за противодействие на тероризъм, кибератаки и хибридно въздействие:  Развитие на политиките и ръководните документи за киберотбрана на въоръжените сили в съответствие с решението за пети домейн на операциите.  Участие в учения на НАТО и ЕС, свързани с киберсигурността и киберотбраната.  Изграждане на военен оперативен център за киберотбрана, за осигуряване на непрекъснато наблюдение на КИС и своевременно реагиране на кибератаки.

Мярка 313: Освобождаване от излишните за Министерство на отбраната недвижими имоти и движими вещи и реинвестиране на освободените средства в поддържането на отбранителните способности и придобиването на нови, както и в бойна подготовка.
Цел 84: Разширяване на участието на въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма в съответствие с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и новия Закон за противодействие на тероризма.

Мярка 314: Подобряване на устойчивостта и гражданската готовност на Република България в условията на кризи.

Мярка 315: Усъвършенстване на нормативната база, регламентираща системата за управление при кризи.

Мярка 316: Използване на въоръжените сили за подпомагане на действията на другите национални институции в рамките на съществуващите способности:  Продължаване на участието на въоръжените сили в операциите по охрана на държавната граница;  Поддържане на постоянна готовност за изпълнение на анти и контратерористични мерки и повишаване на мерките за осигуряване на вътрешния ред в страната, в т.ч. извършване на съвместни въоръжени патрули с органите на МВР, допълнителна охрана на обекти от критична важност за националната сигурност, подпомагане на МВР при провеждането на заградителни и издирвателни операции, операции по прочистване, операции за изземване на незаконно оръжие, боеприпаси и други общоопасни средства, операции по обезвреждане на импровизирани и конвенционални взривни устройства и др. Въвеждане на процедури за възстановяване на способностите на формированията на въоръжените сили след използването им за оказване на помощ на населението и подкрепа на националните институции при природни бедствия, аварии и екологични катастрофи.

Мярка 317: Провеждане на съвместни тренировки и учения с други национални институции за подобряване на координацията и усилията на структурите от системата за национална сигурност.

Мярка 318: Повишаване на оперативната съвместимост на националните способности в областта на управлението на кризи и реагиране при бедствия с тези на страните от НАТО и ЕС:  Участие в многонационални учения и включване в партньорски програми и инициативи в областта на управлението на кризи и реагиране при бедствия.

Мярка 319: Целенасочена подготовка на формирования от въоръжените сили за противодействие на тероризма съгласно дадените им правомощия по Закона за противодействие на тероризма и провеждане на съвместни тренировки и учения с други държавни структури.

Мярка 320: Развитие и използване на капацитета и способностите на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) и изграждане на необходимата за него инфраструктура.
Цел 85: Преодоляване на некомплекта при запазване определената численост на българските въоръжени сили и създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.

Мярка 321: Предприемане на спешни мерки за запазване на подготвен и мотивиран личен състав, повишаване на интереса към военната професия и преодоляване на некомплекта в българските въоръжени сили.

Мярка 322: Усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща професионалния подбор и кариерното развитие на военнослужещите и цивилните служители.

Мярка 323: Развитие на пакет от мерки за мотивация и компенсация на военнослужещите, съответстващ на високите им отговорности.

Мярка 324: Усъвършенстване на политиката за заплащане и подобряване на стандарта на живот и условията на труд на хората в отбраната чрез: Повишаване на основните месечни възнаграждения по категории военнослужещи с приоритет – повишаване на основното месечно възнаграждение на войнишкия състав. Въвеждане на работещ модел за автоматична индексация на основните месечни възнаграждения на военнослужещите спрямо повишаването на средната работна заплата за страната. Въвеждане на модел за по-значително диференцирано заплащане и допълнителни, по-големи финансови стимули за длъжностите, които се изпълняват в условията на повишена отговорност, лоши/вредни условия на труд, стрес и риск за живота и здравето на военнослужещия.  Осигуряване в разходната част на бюджета за отбрана на средства за личен състав спрямо длъжностните разписания, а не само за заетите длъжности.

ПРИОРИТЕТ 27: Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Повишаване капацитета на резерва.
Цел 86: Придобиване на знания и практически умения за действие при кризи от военен характер, терористични актове, природни бедствия и оказване на първа помощ. Възпитаване на основни национални ценности – родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към държава, нация и Родина. 42

Мярка 325: Стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на „наборна военна служба“.

Мярка 326: Преглед и разширяване на съществуващите програми за военно обучение на учениците в средните училища, насочено към придобиване на знания и практически умения за действие при военен конфликт, терористичен акт или стихийно бедствие.

Мярка 327: Извършване на анализ на процеса за набиране на доброволни резервисти и разширяване на възможностите за осъществяване на доброволна военна служба.

Мярка 328: Създаване на условия и ред за обучение по военна подготовка на българските граждани за защита на Отечеството на доброволен принцип чрез:  Изменения и допълнения в Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резрва на въоръжените сили, правилниците за тяхното прилагане и другите свързани с това регламентиращи документи. Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.

Мярка 329: Военнопатриотично възпитание на учениците в училищата, основано на традициите и ценностите на Българската армия и славните моменти от българската военна история.

Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017 – 2021г.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани