Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Северна Корея с нова провокация – Пхенян изстреля балистична ракета

[post-views]
Първи взаимен обстрел – Сеул и Пхенян си размениха ракети

koreaРасте напрежението на Корейския полуостров. Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония и предизвика остра реакция на Токио. САЩ и Южна Корея осъдиха пуска и поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Българското външно министерство също осъди действията на Северна Корея и поиска страната да прекрати своята ядрена програма.
Ракетата е изстреляна от полигон край севернокорейската столица Пхенян. Южното корейското командване посочва, че тя е достигнала 770 км височина и се разбирала на 3700 км в океана, прелитайки над северния японски остров Хокайдо. Пускът бележи нов успех за севернокорейската ядрената програма, защото ракетата е достигнала по-голяма височина и дължина на полета от тази изстреляна преди месец, която пак прелетя над територията на Япония. Военни експерти посочват, че изпробваната от Пхенян ракета може да достигне до американския остров Гуам, който комунистическата държава се закани да унищожи.  Изстрелването принуди японските власти да издадат предупреждение към жителите на Хокайдо да потърсят убежище.

Шинзо Абе – министър-председател на Япония:

„Ние по никакъв начин не можем да приемем тези провокации. Сега е момента международната общност да се обедини и да изпълни задълженията по налагането на новите санкции срещу Северна Корея. Само така страната ще разбере, че ако продължи по този не я очаква светло бъдеще.“

Южна Корея реагира на севернокорейската провокация, като симулира ракетна атака по цели на територията на комунистически си съсед. САЩ също осъди, пуска и призова Русия и Китай да предприемат съответни действия спрямо Северна Корея. Към международната критика се включи и България.  Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в официално съобщение на външното ни министерство. Отново настойчиво призоваваме Северна Корея да прекрати незабавно веднъж  завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, призовават още от външното ни ведомство.
По молба на Япония и САЩ Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно, за да обсъди последните развития около напрегната ситуация на корейския полуостров.
Последният пуск на Северна Корея дойде ден, след като страната се закони да потопи Япония и да изпепели САЩ и по-малко от седмица, след като Съветът за сигурност на ООН, гласува резолюция, с която наложи нов кръг от икономически санкции.
Пхенян реагира остро на рестрикциите и заяви, че те няма да попречат на страната да завърши военната си ядрена програма.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани