Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силна буря опустоши Централна Европа – взе най-малко 6 жертви в Германия, Полша и Чехия

[post-views]
Силна буря опустоши Централна Европа – взе най-малко 6 жертви в Германия, Полша и Чехия

pojarna germaniaСилната буря „Херверт“ опустоши Централна Европа през уикенда. Ураганни ветрове със скорост над 100 км/ч. отнеха най-малко 6 човешки живота в Германия, Полша и Чехия и нанесоха огромни материални щети.
В Германия река Елба излезе от коритото си и наводни пристанищната зона на Хамбург. В Берлин беше обявено извънредно положение заради силните ветрове с пориви до 120 км/ч., които отнесоха покриви на сгради и изкорениха дървета. Железопътният транспорт в северните и източните части на страната остана парализиран няколко дни. Самолет кацна извънредно в Щутгард, след като условията не му позволиха да се приземи във Франкфурт.
Паднали дървета в Полша и Чехия отнеха няколко живота. Бедствието  остави без електрозахранване хиляди домакинства и в двете държави. В Чехия, където поривите на вятъра достигнаха до 180 км/ч по най-високите части, също беше блокирана част от транспортната мрежа. В Полша бурята повреди един от основните газопроводи, но според оператора на газопреносната мрежа течът не е сериозен.
Преди по-малко от месец, в същия регион на Европа вилня ураганът „Хавиер“, кйто взе 7 жертви и остави след себе си разруха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани