Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Анкара издаде заповед за ареста на бивш служител на ЦРУ

[post-views]
Анкара заплашва да закрие Инджирлик

usa turkeyГлавният прокурор на Турция издаде заповед за ареста на бивш служител на американската разузнавателна агенция ЦРУ  Греъм Фулър. Той е обвинен във връзки с мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, за която Анкара твърди, че стои зад неуспешния военен преврат през юли 2016 година.
Освен бивш офицер от ЦРУ, Греъм Фулър е и бивш заместник-  председател на влиятелния Съвет за национално разузнаване на САЩ. Турският вестник „Хюриет“ посочва, че Фулър е обвинен в опит за сваляне на правителството в страната.
Близо година и половина след неуспешния преврат, масовите арести на заподозрени симпатизанти на живеещия в САЩ мюсюлмански духовник Фетуллах Гюлен продължават. В началото на седмица турската прокуратура издаде заповед за ареста на 300 души, а седмица по-рано задържа други 700. Общо са арестувани над 50 хиляди души, които очакват процесите си. Други 150 хиляди бяха уволнени. Новината за издадена заповед за ареста на бившия офицер от ЦРУ дойде няколко часа, след като името на турския президент Реджеп Таийп Ердоган беше замесено в дело за корупция в САЩ.
Според един от свидетелите по делото – турски банкер, лично Ердоган е разрешил сделка в схема за подпомагане на Иран, за да избегне санкциите на САЩ. Анкара реагира остро, като видя в обвиненията заговор срещу Турция.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани