Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денят на музеите

[post-views]
Денят на музеите

NVIMНа официална церемония в Националния военноисторически музей (НВИМ) бяха връчени първите годишни награди на Сдружение „Български музеи“. Събитието съвпадна с 5-ата годишнина на Сдружението и събра представители на музейната колегия от цялата страна. 
От името на екипа на Министерството на културата заместник-министър Амелия Гешева пожела на Сдружението още много пъти по 5 години и заяви, че в лицето на Министерството музейната колегия има партньор, който ще работи за възможно най-добрата реформа в българските музеи, така че да има повече средства в сферата на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Тя връчи отличието „Музей на годината“ на Регионалния природонаучен музей – Пловдив. 
В категорията Събития и работа с публика беше отличен Етнографски музей на открито „Етър“ за XIV Международен панаир на традиционните занаяти. С грамота за цялостен принос в развитието на музеите бе удостоен директорът на Нумизматичен музей – Русе, проф. Димитър Драганов.  
Домакинът на събитието доц. д-р Соня Пенкова благодари от името на Управителния съвет на Сдружението на този екип на Министерството на културата, че в негово лице музеите срещат разбиране, желание за комуникация и решаване на наболелите проблеми. Тя изрази желанието на музейната колегия съвместната работа да продължи, така че правилата да станат по-добри и с общи усилия да се работи за опазване на българското културно-историческо наследство и неговото достойно представяне у нас и зад граница. 
Председателят на Сдружението Борис Хаджийски поздрави всички по повод юбилея и подчерта смисъла от това, заедно музеите и галериите да гледат в една посока и да продължат с много ентусиазъм мисията по опазване на културното богатство на нацията. Той изрази своята надежда, че връчването на годишни награди, които да поставят фокуса върху добрите практики в българските музеи, ще се превърне в традиция.  
Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и служат за отбелязване на  най-добрите практики в музеите за предходната година. Това са първите институционално установени награди, които отбелязват приноса на музеите към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България. 
Те се раздават в три категории: Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики. Част от наградите е и отличието „Грамота за цялостен принос за развитието на музея“.
Оценяването е извършено от петчленно жури в състав: Цветана Манова – етнолог, д-р Момчил Маринов – директор на Исторически музей „Искра“, Казанлък, д-р Светла Казаларска от Института по етнология и фолклористика към БАН, Петя Кияшкина – директор на Музей „Старинен Несебър“, и гл. ас. Бета Хараланова от Регионален исторически музей – Шумен. 

Огнян Тодоров, директор на Регионален природонаучен музей – Пловдив: Имаме терариум с крокодили и зала с живи пеперуди

Главен асистент д-р Огнян Тодоров е възпитаник на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Биология и химия“. След това защитава докторска дисертация в Аграрен университет с направление: „Зоология на безгръбначни“. Ръководи музея вече седем години. 

– Г-н Тодоров, за какво Ви наградиха?
– Присъдена ни беше наградата за най-добър музей за 2016 г. През последните три години направихме пълен рестарт на целия музей. Почти изцяло разрушихме сградата и отново я изградихме интериорно. Експозицията ни е нова, експозиционният план – също. Увеличихме двойно площта на новия музей. 
– Как привличате посетители?
– Трябва да намерим точния начин, за да върнем хората в музеите. При нас актуализирането даде доста добър резултат. Атрактивните елементи като планетариум, терариум с крокодили и залата с живите пеперуди – една от най-добрите в Европа, привличат голям брой посетители от цяла България. Интересът е постоянен. 
– Какво е по-различното при Вас от останалите музеи?
– Целта на цялата експозиция е коренно различна отпреди и от останалите сродни музеи. Ние реализираме метод, който съвместява систематичното подреждане на животните с диорамата – видовете са представени в характерна за тях среда, с интерактивни модули – със звук и светлина. Планетариумът също представлява голям интерес и се прожектират филми не само на космическа тематика. Екранът не е пред публиката, а е навсякъде около нея. 
– Какво променя за Вас получената награда?
– Нищо не променя, дава ни стимул да се развиваме. Само за 2017 г. ние направихме доста нови модули в експозицията, които не са оценени за наградата, когато се вземаше предвид награждаването, защото то е за предходната 2016 г.

 

 

 

 

 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани