Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово иска да бъде признато от Сърбия и да получи място в ООН

[post-views]
Сръбският министър на отбраната определи ситуацията в Северно Косово като „взривоопасна“

Kosovo_SrbiaКосово иска и да бъде признато от Сърбия, и да получи място в ООН, заяви Блерим Шаля, съветник на косовския президент Хашим Тачи, цитиран от Танюг.
В предаването „Свободно сръбски“, което се излъчва по Радио-телевизия Косово на сръбски език, Шаля заяви, че идеите за подялба на Косово или размяна на териториии са „напълно неприемливи“, предаде БТА.
Той смята, че след техническия диалог на 26 и 27 февруари ще започне много важна част от политическия диалог, който трябва да доведе до задължаващо правно споразумение.
Прищина ще иска от Сърбия да признае Косово в този процес. Освен признаването, искаме да направим решаваща стъпка и да станем член на ООН. Държавата няма да е осигурила оцеляването си, ако не стане членка на ООН, поради което това ще бъде наша главна цел, заяви Шаля.
Той каза, че убийството на сръбския косовски лидер Оливер Иванович е последица от несъществуването на правова държава в Северно Косово и неизпълнението на споразумението от Брюксел и е било извършено, за да се запази статуквото в северната част на Косово.
Съветникът на Тачи посочил, че идеите за подялба на Косово или за размяна на територии, които в последно време се лансират в публичното пространство, са напълно неприемливи за Прищина, тъй като биха имали опасни последици, без при това да решат нищо. Той посочи, че в южната част на Косово живеят 60 процента от косовските сърби.
„Знаем също, че в списъка на главните църкви и манастири, които са под защита след предложението на Марти Ахтисаари, 99 процента от тези църкви и манастири са на юг и само един религиозен обект е на север. Така че подялбата или размяната на територии не би решила нищо, а само ще предизвика ново напрежение, нови проблеми. Не знам как ще завърши всичко това“, каза Шаля.

Източник: 24chasa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани