Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Защитата на Тачи в Хага: Тачи не е имал контрол в АОК

[post-views]
Хашим Тачи пледира „невинен“ за военни престъпления. Съдът в Хага гледа делото срещу бившия косовски президент

Хашим Тачи не е имал реална власт, реално влияние и конкретен контрол върху АОК през 1998 и 1999 г., когато са извършени престъпленията. Истинският лидер на АОК по това време е бил Адем Демачи и той е бил най-могъщият човек в АОК, когото всички са слушали. Това е основната теза на защитата на командира на АОК и бивш премиер и президент на Прищина Хашим Тачи, която бе представена от неговия защитник Грег Кихо на днешния процес пред Специалния съд на Косово в Хага.

По делото срещу Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Косово и Метохия през 1998 и 1999 г., днес защитата прави встъпителните си изявления. Те ще посочат същността на защитата, която ще доразвият по-нататък в процес, съобщи „Новости“.

Доколкото става ясно от изложението на защитника на Тачи, Кихо, основните твърдения за избягване на отговорността от Тачи са, че той не е имал контрол над командирите на оперативните зони в Косово и Метохия, които сами са решавали всичко там, че не е могъл да оказва влияние и че тези престъпления са станали поради отмъщение срещу сръбските сили.

Защитникът Кихо каза, че Тачи, който тогава е бил на 30 години, не трябва да се бърка с човека, който по-късно става министър-председател и че АОК е била напълно унищожена и разчленена след две сръбски офанзиви през лятото на 1998 г. и през пролетта от 1999 г., включително командната ѝ структура. Хората са напуснали АОК и са заминали в чужбина.

„Тачи напуска Косово през ноември 1998 г. за Западна Европа и се връща през март 1999 г. след убийството на Адем Яшари. Той няма мотив да участва в престъпни действия, тъй като е бил от един от политическите лидери на АОК и е знаел, че техният успех зависи единствено от подкрепата на САЩ. Това означава, че няма военни действия извън Косово, че няма приемане на подкрепа от ислямистките страни и че няма финансиране от търговия с наркотици“, каза Кихо. „Тачи е имал причина да участва в съвместно престъпно начинание, което се посочва от прокуратурата, за да не загуби подкрепата на американците. Той не оспорва извършените престъпления, но твърди, че те не са били системно и политически поръчани, а са били локални, като реакция на атаките на сръбските сили“.

Кихо каза още, че след войната престъпленията са били местни, вдъхновени от отмъщение. Той също така цитира вече бившия президент на Черна гора Мило Джуканович, който казва, че страданието, през което са преминали сърбите и черногорците в Косово и Метохия, е резултат от жестокости, извършени от военни и полицейски сили и поръчани от някои, които след това са избягали на безопасно място, оставяйки хората да отмъщават..

Кихо също твърди, че Тачи, който е бил водач на албанската делегация на преговорите в Рамбуйе, не е имал реална власт по това време.

„Тогава той живее в Швейцария и няма контрол върху АОК в Косово. Командирът на АОК по това време е Азем Суля и той идва в Рамбуйе като такъв, а след това местните командири го сменят, така че той вече не е командир, когато напуска Рамбуйе. Те назначават Сюлейман Салджими за командир. Тачи няма реален контрол над АОК и техните зони в Косово и Метохия. Той не е могъл да предотврати престъпленията или да накаже тези, които ги извършват. Властта е била в ръцете на командирите на оперативните зони, които контролират всички затвори в своите райони. А най-могъщият човек в АОК по това време е Адем Демачи, когото обвинението дори не спомена. Той е бил уважаван лидер, върховен авторитет, който изразява политическите възгледи и цели на АОК“, заяви адвокатът.

По-нататък той заяви, че Тачи е отишъл при Демачи в Словения, където живее, за да поиска подкрепа за подписване на споразумението в Рамбуйе, а Демачи е отказал, тъй като в него не се споменава независимо Косово, за което АОК се бори.

„Ето защо Демачи се е обадил на Мадлин Олбрайт, държавния секретар на САЩ. След това тя напада Тачи и му казва, че смята, че той е лидерът. Тя казва, че ако албанците подпишат споразумението, а сърбите откажат, тогава НАТО ще бомбардира Сърбия“, каза адвокат Кихо. „Тя не разбира какъв натиск има върху Тачи да не подпише споразумението за автономията на Косово. Командирът Реми заплашва, че ако подпише, самолетът му ще бъде свален от ракета. Кристофър Хил посочва в книгата си, че Тачи му казал, че ако подпише, ще го убие, когато се прибере. Тачи не може да го подпише без одобрението на командирите на зоните, затова се среща с тях, обяснява им за какво става въпрос и след това командирите вече не възразяват, защото се страхуват да не загубят подкрепата на международната общност“.

Защитникът каза, че в АОК Тачи е бил ръководител на политическата дирекция и че неговата роля е била да се свързва с чуждестранни дипломати, медиите и организацията на доставката на оръжие от Албания за Косово.

„След войната Тачи беше начело на временното правителство, но нямаше реална власт, но UNMIK имаха властта да разследват престъпни деяния. Тачи им сътрудничеше и се представяше като сериозен и надежден партньор“, каза защитникът. „Работил е по разоръжаването на АОК и превръщането ѝ в защитни сили на Косово. Тачи не е използвал насилие и престъпления, защото е щяло да се възприеме зле в чужбина. Той се застъпва за отворено демократично Косово, в което ще цари толерантност, и призовава сърбите да се завърнат. Тогава много хора носеха униформи и знаци на АОК, но това не означава, че са принадлежали към АОК. Престъпленията, които са се случили тогава, са били местни и за отмъщен“.

Защитникът обясни всичко това, но не посочи, че жертвите са цивилни сърби, роми и албанци, срещу които няма причина за отмъщение.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани