Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карлес Пучдемон остава в затвора: Германските власти решават дали да го екстрадират

[post-views]
Карлес Пучдемон остава в затвора: Германските власти решават дали да го екстрадират

Karles-PuchdemonБившият каталунски премиер Карлес Пучдемон остава в затвора в Ноймюнстер, Северна Германия. Това постанови административният съд в германската област Шлезвиг-Холщайн, с мотива, че ако бъде освободен сепаратисткият лидер може да избяга от страната.
Карлес Пучдемон няма да бъде освободен от т.нар. „превантивен арест“, докато германските власти не решат дали да го екстрадират в Испания. Стандартно процедурата продължава 60 дни, но в изключителни случаи може да бъде удължена и до 90.
Прокурорът на областта Шлезвиг-Холщайн заяви, че все още не е взето никакво решение. С първото изслушване просто е даден старт на законовата процедура. Оттук насетне главният прокурор ще прецени допустимостта на искането, а окончателното становище е в ръцете на Върховния съд в Шлезвиг.
Защитата е обнадеждена за положителен изход от ситуацията. Според екипа на Пучдемон съдът се е запознал само по същество с искането на испанската страна и на първо четене няма достатъчно доказателства екстрадицията да е обоснована. Адвокат Пол Бекерт потвърди, че е разговарял с клиента си, който по думите му се чувства изключително спокоен.
Припомняме, че Карлес Пучдемон беше задържан в неделя, по силата на европейска заповед за арест, издадена от Мадрид. В Испания бившият каталунски лидер е обвинен в бунт и отцепничество.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани