Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният театър на турне в Македония с „Железният светилник“

[post-views]
Военният театър на турне в Македония с „Железният светилник“

Луизабел Николова, Гергана Данданова, Нети, Стефка ЯнороваТеатър „Българска армия“ гостува в Македония от началото на седмицата до утре с една от знаковите си постановки – „Железният светилник“, създадена по едноименния роман на Димитър Талев. Инициативата се реализира под патронажа на МО и Министерството на културата на Р. България съвместно с Министерството на културата на Р. Македония. Спонсор  е Фондация „Илиjа Камчев”. 
Досега се състояха представления в Македонския народен театър в Скопие, в Охрид в Културен център „Григор Прличев”, в Народния театър в Битоля,  в Народен театър „Воjдан Чернодрински“ в Прилеп. Днес спектакълът ще се играе в Културен център „Антон Панов” в Струмица, а утре – в Културен център „Ацо Шопов” в Щип. Постановката е представена над 200 пъти пред пълен салон в ТБА от 2011 г. Режисьор е Асен Шопов.
Димитър Талев е един от най-четените български творци. Романът „Железният светилник“ е първата част от неговата тетралогия, посветена на борбите за освобождение, за просвета и независима църква на българите от Македония в десетилетията преди Илинденското въстание. Поради историческите повратности и доскоро доминиращия контекст в  Р. Македония Димитър Талев остава и до днес почти неизвестен в родния си край. Житейският му път и цялостното му творчество са сред ярките доказателства за общата история на двете държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани