Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови разкрития около инцидента с полет MH17 Моксва: Самолетът е свален от украинска ракета

[post-views]
Нови разкрития около инцидента с полет MH17 Моксва: Самолетът е свален от украинска ракета

Malaysia Airlines flight MH17 Самолетът на Малайзийските авиолинии, който беше свален над Източна Украйна през юли 2014 г. е улучен от украинска ракета. Това съобщиха от руското министерство на отбраната и разкриха неизвестни досега детайли около инцидента с полет MH17 край Донецк, при който загинаха близо 300 души.

Ракетата, която е свалила самолета, летящ по направление Амстердам – Куала Лумпур, е собственост на украинските въоръжени сили, категорични са от руското министерство на отбраната. Проследявайки серийните номера, открити по останките от ракетата, от военното ведомство са установили, че тя е произведена във военен завод край Москва през 1986 г. и е влязла на въоръжение в украинската армия през декември същата година. Според информацията на Кремъл след разпадането на Съветския съюз ракетата не е върната на Руската федерация.

С разкритията си Москва открито оспори заключенията на ръководеното от Холандия официално разследване. През май международната експертна група приписа собствеността на ракетния комплекс „Бук“ на руските въоръжени сили и по-конкретно на 53-та зенитна бригада в Курск.

Най-ново

Единична публикация

Избрани