Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зам.-министърът на отбраната А.Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участваха в конференцията „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса“

[post-views]
Зам.-министърът на отбраната А.Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участваха в конференцията „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса“

VK-02„Темата е изключително актуална с оглед на факта, че изпълнението на полети от българските Военновъздушни сили в общото контролирано въздушно пространство, в условията на променена среда след прилагане на инициативата „Единно европейско небе“, ще окаже влияние върху подготовката на личния състав и техниката и ще рефлектира върху изпълнението на мисиите и задачите на военната авиация“. Това заяви днес, 9 октомври, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своя доклад на тема: „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет на Република България“. Той приветства организаторите и участниците в Четвъртото издание на научната конференция с международно участие „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса“. Съорганизатори на форума, който се проведе в Централния военен клуб в София, са Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Фондация „Български криле“, Българската авиационна асоциация и КООСО.

Генерал Андрей Боцев се спря на очакваните предимства от стартиралата през 1999 г. инициатива за премахване на държавните граници във въздуха и създаване на единно европейско въздушно пространство, както и на рисковете и предизвикателствата, произтичащи от нейното състояние в момента.

„Инициативата „Единно европейско небе“ безспорно предоставя изключителни възможности за развитие, основно за гражданската авиация, като икономическите интереси стимулират прилагането и по възможност ускоряването на взетите решения. От друга страна, тя е предизвикателство пред военната авиация. Правилата на инициативата са трудно приложими към провеждането на военни операции и тренировки, но действията на гражданската и военната авиация са тясно свързани помежду си, тъй като се провеждат в единното европейско небе“, категоричен бе началникът на отбраната.

Началникът на отбраната посочи, че в контекста на нарастващата регионална и глобална нестабилност и непрекъснато възникване на нови предизвикателства към сигурността, решаващо е всяко развитие в модернизацията по управление на въздушния трафик да е съгласувано с изискванията на военната авиация. Това цели да се избегнат решения, които биха ограничили военните способности по обезпечаване сигурността на европейското въздушно пространство. „При развитие на законодателството, регламентиращо инициативата „Единно европейско небе“, военните изисквания следва да бъдат приети от самото начало, за да се гарантира добре балансирано обсъждане на икономическите ползи, като се осигури пълна безопасност на полетите и се отчете гарантирането на въздушния суверенитет“, отбеляза още началникът на отбраната.

В конференцията участваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани