Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Борислав Сертов: Създаваме тактически звена за антитерористични действия

[post-views]
Бригаден генерал Борислав Сертов: Създаваме тактически  звена за антитерористични действия

Димитър Илиев
 

сертов цивилен– Тази година София стана домакин на Международната конференция на военните полиции, която за първи път се провежда в страна от Източна Европа. Какво научихме от  тази среща, на която се смени караулът в ръководството на организацията от Италия към Германия?
– Всички дадоха положителна оценка на това, което свършихме. На тази конференция задачите са да подготвим нови концептуални и доктринални документи, по които работи военната полиция като цяло.  Неслучайно в тази конференция участие взеха всички стратегически щабове –  в Брунсум , в Норфолк, имаше представители от главната щаб квартира на НАТО от Монс. Участваха и представителите на нашите два центъра за усъвършенстване на военните полицейски дейности – в Бидгошч и за стабилизиращи операции във Виченца, Италия. Много широко и активно участие като брой участници от различни държави Италианското председателство бе предадено в ръцете на германската страна. Италия, Франция, Германия имат военни полиции за пример и се стараем да приличаме на тях и да ги догонваме с военнополицейски способности, които още не сме постигнали. Такива способности, които още не сме постигнали, не останаха много. Много пъти съм казвал, че формулата да сме успешна служба и да твърдим, че Военна полиция се развива, както и успехът с поддържането на всички военнополицейски способности във времето, е движение с бавни и малки крачки да вървим напред, придобивайки все по-нови и нови способности.

– Макар Военна полиция да страда от недокомплект, се опитвате да откривате нови щатове?
– Недокомплектът при нас е между 15 и 20 на сто. Новите щатове са ни нужни, за да увеличим броя на хората, заети с охрана. Предстои да се поеме охраната на нов център за бедствия, кризи и аварии с ръководител полк. Васил Русинов. Това също е международен център, а практиката е международни структури да се охраняват от Военна полиция. Високият интерес към службата си обяснявам с няколко фактора. Първо, при нас се работи. Не се служи само. Ние служим, но и работим. Това ни прави привлекателни откъм предизвикателства във всекидневната работа.
Това, което се вижда и с просто око, е, че благодарение на предшествениците ми службата е доста добре оборудвана технически. Привлекателна е от това, че дава възможност хората да се развиват в нея, предлагаме специализирано обучение в Академията на МВР. Подготовките на всички военни полицаи минават по изключително интересен и динамичен начин не само в нашия учебен център, а и в центрове по подготовка в чужбина. Често изпращаме хора в Германия, с колеги от Румъния, САЩ. С национална гвардия на Тенеси си правим редовно много ефективни и интересни учения и подготовки. На национално ниво имаме изключително сътрудничество в Националната служба за охрана – в момента тече курс за охрана на ВИП лица. Колегите от НСО ни помагат с инструктори. Когато тренираме антитерористични действия, тренираме със съвместни планове и разработени преди това нормативни документи с колегите от СОБТ. Когато тренираме за борба с масови безредици обикновено сме на полигона „Ново село“ заедно с колегите от Жандармерията на МВР. Стараем се да крадем занаят от най-добрите.
Задачите, които се появяват, са строго специфични и са все повече военнополицейски, отколкото армейски задачи. Това е действителността. Независимо дали ще се появи някакъв проблем с опазване на обществения сертов 1ред и сигурността в държавата, или особено зад граница, ако човек се вгледа какво точно правят  т. нар. въоръжени сили, ще види необходимостта от военизирана структура с полицейски правомощия и създадени умения да се действа в градска среда, да се добива разузнавателна информация, да се задържат опасни и въоръжени хора. Подобни задачи стават все повече и все по-належащо е да се изпращат да се решават подобни задачи от специално подготвени хора за това. По-важно е дори да имат законови правомощия да правят всичко това. Защото държавата е длъжна да използва абсолютно всеки ресурс, който има в сферата на националната сигурност и службата е малко, но съставна част от пъзела, наречен система за национална сигурност.
Със задоволство мога да кажа, че няма случай да поискаме помощ от колегите от МВР и да не ни бъде оказано съдействие. По същата логика ние им полагаме на тях с каквото можем.

–  Има ли преливане на кадри от МВР към Военна полиция?
– Има законова пречка, за която съм уведомил и политическото ръководство на Министерството на отбраната и парламентарната Комисия по отбрана. В Закона за отбраната и въоръжените сили е предвидено да се зачита само стажът, придобит във въоръжените сили. С деполитизацията на МВР всеки колега, който тръгва към Военна полиция, се оказва, че трябва да започне от нулата и това до голяма степен го спира. Иначе има интерес от изявени криминалисти, оперативни работници. Някои от тях дори и това ограничение не ги спира и започват да растат от армейското звание от запаса –  взимаме ги като младши офицери за оперативни работници примерно.

– Разкривате нови тактически звена в страната, защо се налага това?
– От 1 юли 2018 г. стартирахме. Преценихме, че във всяка регионална служба трябва да има сектор или група за специални тактически действия. Тези групи се създадоха с основната цел да сме готови за действие при антитерористични атака.
Ако трябва да се задържи опасен престъпник или срещу евентуален извършител на терористичен акт, не можеш да изпратиш срещу него първия ти попаднал военен полицай  или дежурния дознател. Трябва да имаш подръка специално подбрани и подготвени хора, със специални умения и подготовка. На тези момчета, които се готвят, можа да изразя своя респект, защото да висиш с главата надолу от 6-етажна сграда, вързан с въже, не е за всеки работа. В София подобно звено е бившият сектор „Издирване и задържане“, а сега го мултиплицираме в страната. Освен издирване и задържане включихме и други задачи като противодействие на антитерористични заплахи, включително обезвреждане на взривни устройства, оказване на първа медицинска помощ. Всички вече се готвят по единен план.

– Как точно става взаимодействието с МВР, кога се налага да се включи Военна полиция?
– Има инструкция за взаимодействие между Военна полиция и МВР, като в нея отговорници са главният секретар на МВР и директорът на служба „Военна полиция“. Когато се наложи да си помагаме, например давам пример с безредиците в бежанския лагер в Харманли, е много важно, когато изпращаш своите хора да не си превишават правата и да не извършват действия, които не са в законовите им правомощия. Това, което ние можем да помогнем, както бе при терористичния акт в Сарафово през 2012 г., е да осигурим райони и периметър за сигурност и за охрана. 
Когато срещу нас имаме граждански лица е нормално активните действия да се извършват от МВР, като помощта ни е да е осигурим периметър за сигурност, който да се обезопаси. Внимаваме, когато си взаимодействаме, това да става по ясни, предварително разписани правила. Трети пример, ако трябва да помагаме при охраната на държавната граница при засилен бежански натиск, началникът на отбраната е разписал правила как и при какви условия да се използват сила и оръжие, както и тези правила се спазват стриктно.

– Какво предстои като учения през следващата година?
– Имаме ежегодно учение през пролетта заедно с румънски военни полицаи, македонци, колеги от Армения и традиционно с Националната гвардия на Тенеси, с един техен военнопатрон, с който поддържаме над 20 години връзка, и ще тренираме заедно. Горд съм, че успяваме независимо от финансовите ресурси да организираме всяка година това учение. Независимо колко сме натоварени, дали изпълняваме допълнителни задачи. Впрочем тази година се включихме много активно с осигуряването на охраната и логистиката на мероприятията по българското европредседателство и помагахме на колегите от НСО.

– Какво научихте лично Вие от годишната конференция на военните полиции?
– Научих, че натовските държави продължават да гледат на т. нар. военизирани структури с полицейски правомощия като структури с бъдеще. Те са изключително подходящи за осъществяване на не само вътрешни национални задачи, а и в мисии зад граница. Да налагаш мир, да опазваш мир или да стабилизираш определена държава, помагайки й да създаде собствени силови структури, да ги обучаваш, да предотвратяваш проблемите в този тежък период на всяка една държава, която преминава от военно към мирно време, да опазваш обществения ред, да бориш престъпления и мародерства, е изключително важна задача, която най-добре се изпълнява от силите на военните полиции.

– Как се вписва българската военна полиция в подобни мироопазващи операции зад граница?
– България е неразделна съконференция нато иван вазовставна част от някакъв колективен орган за отбрана и защита, какъвто е НАТО. Нормално е нашите партньори да очакват от нас принос. И не може да имаш принос, без да имаш собствени способности. Тези способности трябва да ги развиваш с ясната цел да изпълниш първата си задача – опазване на собствената си територия, но няма как да не помагаш на партньорите си, без да си запазил, развил способностите, които имаш. С всяка изминала година става все по-трудно да ги поддържаш – било откъм финансов ресурс, било от недалновидност на някои хора, които, когато са подписвали договори, не са помислили за осигуряването на техниката с резервни части, било заради острия недостиг на човешки ресурси. Няма как да не изразя безпокойството си, че когато някой кандидатства за място във Военна полиция, едва ли не половината младежи не могат да преминат здравните прегледи, физическите тестове, други се провалят на психическите. Идва поколение, на което личи, че не присъства на часовете по физкултура в средното училище. Идва поколение, на което му личи, че общата култура е размито понятие. Това са неща, които силно ми правят впечатление. Иначе интерес към служба във „Военна полиция“ има, в момента имаме обява за 6 места и кандидатите са доста.

– Какво ще пожелаете на близо 1000 служители на „Военна полиция“ преди празника на службата?
– На всички момичета и момчета, които носят тази прекрасна униформа, желая много здраве, късмет, дръзновение, хъс и желание за работа.

куче автомобилВзимат 8 кучета, които надушват взрив и дрога

Служба „Военна полиция“ ще вземе военнополицейски кучета по американската програма FMF (Foreign Military Funds). Те ще бъдат използвани за откриването на взривни и наркотични вещества. Първоначално ще бъдат взети 3 кучета, а бройката им ще нарасне до 8. Американската страна ще построи кучкарник в Пловдив и ще осигурят инструктори за обучението на кучетата. Автомобилът – последен модел на „Джип Чероки“, вече е доставен, той е специално оборудван, със специален климатроник, решетки. „Военна полиция“ има и малка група от 6 варненски военни полицаи, които поддържат водолазни способности.

Престъпленията на военнослужещи намаляват

В последните години има силна тенденция за намаляване на дисциплинарните нарушения и обществения ред, извършвани от военнослужещи. Донякъде е вярно, че това се дължи на преминаването към професионална армия, защото хората с това си вадят  и съответно си пазят хляба. Но в голяма степен е и в резултат на превантивната работа на служба „Военна полиция“, която не се вижда на повърхността, но е знаци ВПмного осезаема. Периодично оперативните ни работници по план минават и изнасят беседи във военните формирования, на които се разясняват наказателната и дисциплинарната отговорност, която се носи при военни престъпления и нарушения. Командирите на поделенията също осъществяват контрол над подчинените си и имат добро взаимодействие с „Военна полиция“. Ние писмено ги уведомяваме и даваме препоръки за охраната на военните поделения, състоянието на тази охрана, къде може да се проникне и да се извършат кражби. Дават се предписания, а те са длъжни в 30-дневен срок да ни върнат отговор какви мерки са взели.
През тази година имахме случай  на убийство от страна на военнослужещ в Пловдив. Имахме задњржания на военнослужещи, които държат и разпространяват наркотични вещества в Сливен и Варна. Те разпространяваха дрогата извън поделенията, но направихме реализацията бързо, за да не допуснем да започнат да правят това и вътре в поделението. 
За съжаление, загубихме и живота на двама офицери – летци от авиобазата в Крумово. И в този случай, и в случая със загиналия в морето пилот отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства” свършиха качествено и в срок работата си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани