Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път в историята Грузия с жена президент

[post-views]
Русия води хибридна война с Грузия, заяви грузинският президент в обръщение към Европейския парламент

Саломе Зурабишвили За първи път Грузия ще има жена президент, след като 66 – годишната Саломе Зурабишвили успя да спечели втория тур от президентската надпревара, с убедителна преднина пред основния си опонент – кандидата на обединената опозиция Григол Вашадзе.

Макар и преброяването на гласовете да не е приключило, родената във Франция Саломе Зурабишвили е сигурният победител в надпреварата. 

Според предварителните резултати на Централната избирателна комисия, тя печели близо 59 на сто от гласовете. Основният й опонент Григол Вашадзе се класира втори с 40 процента.

Руските медии коментират, че успехът на Зурабишвили не се дължи на нейната популярност сред хората, а защото те не искат бъдещият им президент да е част от политическата група на бившия вече държавен глава Михаил Саакашвили, който застана зад кампанията на Григол Вашадзе. 66 – годишната Зурабишвили, която е бивш дипломат и външен министър, в своята предизборна кампания заяви, че ще води балансирана външна политика както със Запада, така и с Русия, независимо, че след войната между Тбилиси и Москва ати-руските настроения в Грузия остават големи.

Освен в Русия изборите бяха следени отблизо и от Европа, заради желанието на бившата съветска република да се присъедини към НАТО и ЕС.

Освен първата жена президент, Саломе Зурабишвили ще е първият държавен глава след промените в грузинската конституция, според които поста ще има предимно церемониални функции.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани