Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Виртуални измами: Хакери от Пазарджик откраднаха биткойни за 5 млн. лв.

[post-views]
Биткойнът удари нов рекорд над 67 хиляди долара

valuta-BitkoiniУникална за Европа схема за измама с виртуалната валута „биткойн“ разкриха българските антимафиоти от ГДБОП. Трима от общо 7 задържани хакери са обвинени за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над $3 млн.,  или около 5 млн. лв. Сега ги грози затвор от 5 до 15 г. за кражбата на парите и и за измама на клиентите си. Докато започне делото, двама от обвинените са задържани за постоянно в ареста, а на третия е определена „парична гаранция“ от 50 000 лв.
Измамите чрез виртуалните валути набират скорост и могат да се превърнат в истински бич за не толкова просветените в блокчейн технологиите хора, които са натрупали пари и искат да ги вложат в нещо перспективно и печелившо. Върху криптовалутите паразитират всякакви мошеници, които използват всякакви древни прийоми за измама, като просто използват виртуалните пари като платформа за измамата, казват експертите. 
Емблематична стана измамата, когато измамници се представиха за създателя на ракетата Space X Елън Мъск и успяха да натрупат само в един фалшив акаунт $184 000 за 24 ч. Измамата е доказателство, че старата схема „богаташ раздава пари за благодарност“ работи перфектно и днес, само че тук става дума за криптовалути. Това създава ореола за отбрано и тайно общество, което знае повече за нещо, от което останалият свят не разбира.

Младежите открили пробив в платформа за търговия с криптовалути, чрез който си връщали платените пари

Седем тийнейджъри от Пазарджик купували биткойни за себе си и свои клиенти чрез платформата за търговия „Футуро нетуърк“. Когато през декември 2017 г. цената на биткойна удари пика си и достигна почти $20  000, на пазарджиклиите и клиентите им дошло тежко да плащат тази цена. Хакерите рискували да загубят бизнеса заради непосилната за българите висока цена на биткойните. Вероятно случайно те открили начин да нареждат покупката, да платят, а след това да си възстановят изхарчените пари. Схемата им харесала и те дори създали софтуерна програма, която сама извършвала действията по реимбурсиране на сумите. Така пазарджиклиите успели да „купят“ биткойни за $3 млн., които така и не платили на продавачите. Очевидно парите не са им трябвали като финикийски знаци, защото събраната сума останала като биткойни в портфейлите им, без да ги превръщат в реални пари. Купили си единствено чисто нов хибриден автомобил „Нисан Инсайт“ за около 60 000 лв.
Полицейското разследване започнало през юни тази година, но антимафиотите атакували офиса на момчетата на 22 ноември. Те иззели ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Групата използвала иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.
Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута). Антимафиотите от отдела за компютърни престъпления успели да сложат ръка върху кодовете на сметките на биткойните, които вече се съхраняват на полицейски компютри.
Подобно престъпление е засечено в България и в Европа за първи път.  Пазарджиклиите не са най-големите български измамници с криптовалути. Най-емблематичен световен пример за българи е казусът с Ружа Игнатова, която със спечелените пари от криптовалути стана собственик на редица сгради в София, сред които и легендарният ресторант „Крим“ в столицата. Игнатова стана известна първо като 
създател на виртуалната валута OneCoinfuturonetwork
По-късно тя беше обвинена за измами, пране на пари чрез създаване и разпространение на собствената си валута. Според разследването в Германия тя е успяла да измами около 3 млн. души, които закупили обучителни пакети за криптовалутата  ОneCoin. След това те придобивали и самата криптовалута.
В Германия, където оперират 37-годишната Ружа Игнатова и майка й, разпространението на уанкойни е забранено. Затова мое искане на прокуратурата в германския град Билефелд специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП провеждат в България акция българското дружество „Уан Нетуърк Сървисес” на Ружа Игнатова и 14 дружества, свързани с него. Иззети са сървъри, ползвани за  OneCoin и са разпитани 50 души.
 OneCoin няма нищо общо с набиращата все повече популярност биткойн. Ако биткойн е децентрализирана валута, то уанкойн е централизирана. Тоест, уанкойн може да бъде придобит само от конкретна международна асоциация. Ако биткойн може свободно да се купува и продава в интернет, то уанкойн може само чрез една асоциация, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура  Иван Гешев. 
Българските разследващи вече проверяват  с  фирмата на Ружа Игнатова „Уан Нетуърк Сървисес“.  Адресите са основно в София, но има и в провинцията.
„Не се изключва възможността международна схема за пране на пари чрез виртуална валута да е тръгнала от България. У нас са намерени редица сървъри, свързани с незаконната дейност. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, съобщиха от прокуратурата“, казва още Иван Гешев. Според него OneCoin Ltd. е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). Според германските контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство. Българското дружество „Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на OneCoin Ltd. и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута. В момента дейността на свързани с OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и мн. др. държави. 
„Компанията никога не се е занимавала с незаконна дейност както в България, така и в другите държави, в които оперира. Разработили сме процедури за установяване на самоличността на клиента и бизнеса и имат и политики срещу прането на пари, които целят предотвратяване на използването на OneCoin за престъпна дейност,  твърдят от „Уан Нетуърк Сърви“ в официално становище. Според него става дума за показна акция срещу компанията, валутата OneCoin и нейния създател Ружа Игнатова.
Всъщност изкарването на пари чрез биткойни има вече стара традиция, защото големият интерес към криптовалутите неизбежно води след себе си бум на измамите. Дилърите-измамници е само една от схемите наред с изнудванията и криптопирамидите.
Вероятно пазарджиклиите не са класически измамници, но фактът, че не успяват да се сдържат да приберат за себе си над $3 млн. в биткойни ги заплашва с поне 10 ефективни години в затвора.
 

С името на Мъск събраха милион за денонощие
С името на милиардера Елън Мъск, създателят на Tesla и SpaceX, само за денонощие един потребител стана по-богат с $184 000. Предполага се, че в измамата са участвали десетки акаунти, а измамата е поне за милион долара.
Измамникът първо хакнал верифицирани акаунти в Twitter. Верифицираните акаунти имат синя значка до името си и доказва, че профилът не е фалшив. След като хаква акаунта на американското издателство Pantheon Books, а веднага след това променя името му на ElonMusk. Заради значката потребителите остават с убеждението, че това действително е Twitter акаунтът на основателя на Tesla и SpaceX.
От компрометирания акаунт измамникът е пуснал пост с текст: „За да отпразнувам изстрелването, ще раздавам 5000 ETH на моите последователи. Просто изпратете 0.5-1 ETH на посочения адрес и ще ви върна 5-10 ETH на адреса, от който е дошла транзакцията“. Линкът води към страница, от която потребителят може да изпрати етерите.
Тя показва  двупосочни транзакции. Страницата е фалшива: тя има за цел да заблуди, че посоченият адрес действително връща етери на адресите, които са му изпратили етери. Това обаче не е така. Проверка с Etherscan или който и да е друг сайт за следене на транзакции показва, че този адрес единствено получава транзакции, но не изпраща такива.
Измамата стана популярна с името на известния предприемач Илън Мъск, но може да се приложи с всеки, който има някакво влияние в социалните медии, казват експертите.

 

Димитър Илиев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани