Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Убедителна победа за блока на Никол Пашинян в Армения

[post-views]
Убедителна победа за блока на Никол Пашинян в Армения

Armenia-protestiИзпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян с убедителна победа на парламентарните избори в страната. По данни на Централната избирателна комисия неговият блок „Изход“ печели близо 70 процента от гласовете.

Бившият журналист Никол Пашинян е смятан за лицето на промяната в Армения. Неговата звезда изгря през април, след като оглави мирните антиправителствени протести срещу управляващото от 10 години правителство. В последствие беше избран за временно изпълняващ длъжността премиер, натоварен със задачата да организира предсрочни избори. Убедителната победа на Никол Пашинян ще позволи неговият блок да прокара обещаните икономически реформи и да започне борба с ширещата се корупция в страната, най-вече по високите етажи на властта.

Втора политическа сила, но с едва 8 процента е умерената партия „Процъфтяваща Армения“, следвана от „Светла Армения“ която печели малко над 6 на сто от гласовете. Бившите управляващи от Републиканската партия за малко не успяха да съберат необходимите 5 процента, за да влязат в парламента. За разлика от предишни избори, които често са белязани с измами и купуването на гласове, вотът в неделя е минал без големи нарушения. Това е оценката на наблюдателите на ОССЕ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани