Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад на „Репортери без граници“ за 2018 г.: Насилието над журналисти достигна рекордно високи нива

[post-views]
Доклад на „Репортери без граници“ за 2018 г.: Насилието над журналисти достигна рекордно високи нива

zurnalisti_pressНасилието срещу журналисти е достигнало безпрецедентно високи стойности, посочи неправителствената организация „Репортери без граници“ в годишния си доклад. След 3 години на низходяща тенденция, през 2018 г. броят на убитите журналисти е 80, близо 350 са в затвора, а 60 души са държани като заложници заради естеството на работата си.

През тази година в света жертва на работата си стават с 8% повече журналисти спрямо 2017 г. По-голямата част от тях са убити целенасочено, заради конкретни аспекти на професионалната си дейност. За последното десетилетие в черната статистика влизат повече от 700 души, посочват от „Репортери без граници“. Разпалваната от политици, религиозни водачи и бизнесмени омраза срещу журналистите има сериозни последици и води до тревожно увеличаване на случаите на насилие, заяви генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Сред знаковите случаи през годината са убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, както и на саудитския му колега и ревностен противник на управляващата династия в Рияд – Джамал Хашоги. В списъка с неразрешените казуси „Репортери без граници“ включват и убийството на българката Виктория Маринова, въпреки че   разследващите у нас определиха случая като криминално престъпление.

Убитите журналисти са предимно мъже, а най-опасната страна за практикуващите тази професия е Афганистан, следвана от Сирия и Мексико. Близо половината от жертвите са дадени в държави, в които няма военни действия.

Със 7 на сто се е увеличил и броят на задържаните журналисти, като рекордьор в това отношение е Китай. Все повече журналисти са вземани за заложници. По този показател статистиката сочи ръст с 11%. За пръв път тази година „Репортери без граници“ отчита и 3 случая на безследно изчезнали журналисти – 2 в Латинска Америка и 1 в Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани