Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вълна от критика след решението на САЩ да се изтеглят от Сирия

[post-views]
Американски военни са заловили ключов боец на „Ислямска държава“ в Сирия

USA-army_Siria

Неочакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли всички американски войници от Сирия предизвика вълна от критики. Редица съюзници на Вашингтон, както и подкрепяните от Пентагона кюрдски милиции предупредиха, че изтеглянето ще има негативен ефект върху военната операция срещу джихадистите от ИДИЛ.

В характерния си стил американският президент обяви решението си първо в „Туитър“. „Ние спечелихме срещу ИДИЛ. Време е нашите военни да се върнат у дома“, написа Тръмп.

Решението му да изтегли близо 200-те хиляди американски военни изненада мнозина. То шокира, както политическия елит във Вашингтон, така и основните съюзници на страната. Подкрепяните от Запада Сирийски демократични сили и  сирийските кюрди, които имат стратегическа роля в операциите срещу ИДИЛ, са категорични, че изтеглянето на САЩ ще обърне войната в полза на джихадистите и ще създаде политически и военен вакуум, от който ще се възползват останалите замесени сили в района, които представляват реална опасност за тях.

Високопоставени американски политици също заявиха, че решението ще има тежки последици както за Сирия така и за региона.

Редица западни лидери също поставиха под въпрос твърденията на Тръмп. Франция обяви, че ще остави своите над 1000 войници, разположение в Северните части на страната.

След възхода на ИДИЛ през 2014 г., когато завзе обширни области от Ирак и Сирия, джихадистите контролират едва няколко района. Независимо от това, според данни на ООН, движението има между 20 и 30 хиляди бойци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани