Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британски депутати призоваха Тереза Мей да отхвърли възможността за Брекзит без сделка

[post-views]
Британски депутати призоваха Тереза Мей да отхвърли възможността за Брекзит без сделка

brexit_UKБритански депутати призоваха министър-председателя Тереза Мей да отхвърли възможността за Брекзит без сделка, съобщиха медиите на Острова. Повече от 200 народни представители – и поддръжници, и противници на излизането от ЕС, оформиха искането си в писмо до „Даунинг стрийт 10“ и във вторник техни представители ще се срещнат с премиера.

Искането е по съвместна инициатива на депутата от управляващата Консервативна партия Керълайн Спелман и нейният колега от опозицията – лейбъриста Джак Дроми. Традиционните опоненти се обединиха около становището, че ако се стигне до варианта за Брекзит без сделка, той ще предизвика сериозни сътресения в британската икономика и ще доведе до масова загуба на работни места.

По-рано представители на правителството потвърдиха, че въпреки спекулациите за отлагане на вота, парламентарното гласуване на споразумението за Брекзит ще се състои на 15 януари. Тази седмица премиерът Тереза Мей ще проведе нови консултации с Брюксел. Тя ще поиска допълнителни разяснения по текста на сделката, за да може да отговори на притесненията на депутатите и да спечели подкрепата им за предложения вариант. Дали начинанието на Мей ще успее, все още не може да се прогнозира, а по предварителни данни между 50 и 70 от съпартийците ѝ в парламента са решени да гласуват против.

Припомняме, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март, независимо дали депутатите ще дадат зелена светлина на споразумението с Брюксел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани