Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Папата заклейми войните на традиционната си литургия във Ватикана

papa FranciskПрограмата е част от политиката на общността за подкрепа на научните изследвания в областта на сигурността

Посещението на папа Франциск в България, което е планирано за началото на май, е събитие, което ще бъде отбелязано специално. По този повод разговаряхме с представители и на католическата общност у нас, а и с православни, които разясниха специално за читателите на военния вестник какво представлява едно такова посещение, как то трябва да бъде оценено и как да бъде възприемано в този момент, при тези геополитически и религиозни специфики на страната ни и в региона.

Появилите се информации, че папа Франциск може да се включи в празненствата за религиозния и военен празник Гергьовден, не са  прецизни. Причината е, че този празник е свързан с Православната църква. Това е институцията, която освещава и благославя. На Гергьовден се извършва водосвет, а воинските знамена и представителните части биват благословени от църквата чрез поръсване със светена вода, така се благославя и цялата Българска армия. На Гергьовден често се изнасят и знамена светини или техни копия. Този ритуал е свещен и православната църква трудно може да приеме представител на друго изповедание какъвто в случая се явява римският папа. Изповеданието е наистина християнско, но спецификите на католици и православни са различни. Папата е признат и уважаван в православния свят, но е приеман просто за римски епископ. По същата причина не е подходящо и присъствието на представители на ислямското вероизповедание на такъв тип празници. Това споделят служители на православната ни църква. 
Подобни отношения дори и днес можем да наблюдаваме между Германия, Франция и Англия които избягват да смесват празници, защото понякога празникът за единия е трагедия за другия в исторически план. Не е логично победеният да застане до победителя и да празнува и той, защото той просто няма какво да празнува. 
В същото време участието на папата в празник като 24 май е не само допустимо, но дори и желателно, защото в този празник има и логика, има и връзка. 
Нека си припомним папа Адриан който е осветил лично със своята ръка богослужебните книги, изписани и преведени  от Светите братя Кирил и Методий, донесени от тях в Италия. Първата литургия е отслужена в Рим в храма „Санта Мария Маджоре“, в присъствието именно на самия папа. Св. Методий е служил литургията, а Св. Кирил е пял. Тук има връзка и приемственост, защото сегашният папа Франциск е приемник на папа Адриан. По този начин българският народ, който е просветен от Светите братя с благословението на римския папа, може да изразява признателност към него на празник като 24 май, например твърдят православните. 
Друго място, където папата би бил добре дошъл и е уместно негово посещение е например в приюта на отец Иван в Нови хан. Те имат сходен предмет на дейност, ако може така да се обобщи. Папата все пак е и държавен глава на държавата Ватикана, освен че той е и духовен лидер. Това освен всичко друго е и едно официално държавно посещение, категорични са православните служители. 

papa Joan PavelПрограмата на Ватикана включва и град Раковски

Папа Франциск няма да посети Белене при визитата си у нас през май. Той ще бъде само в София и в Раковски, други населени не са предвидени за двата дни от посещението му. На 6 май Гергьовден папата трябва да бъде в Раковски и да се срещне с католическата общност. Това заявиха представители на организаторите на посещението па папата у нас. 
Посещението на папа Йоан Павел II в България през 2002 г. беше повече насочено към Католическата църква. Неговото посещение тогава беше много дълбоко свързано със Светите братя Кирил и Методий. Той тогава дойде именно по това време, в периода 23–26 май. Участва и в честванията пред народната библиотека. Самият папа тогава ги обяви и за покровители на Европа. Освен това българската държава изпраща всяка година делегация при папата по случай 24 май. Това е нашата „топла връзка“, така да се каже, с Ватикана. 
Това именно беше фокусът на посещението на папа Йоан Павел II в България. Той дойде като поклонник, беше приет много добре и от държавните власти, в качеството му на държавен глава, и от православната църква, в качеството му на духовен водач, а разбира се, и от католическата общност в България. 
С папа Франциск се надяваме отново да се получи едно запомнящо се посещение, което да донесе мир и благоденствие на целия български народ, за което ще се помоли Франциск, надяват се организаторите. 
Посещението на папата има и официално лого, а мотото е свързано с образа на Йоан XXIII, т. нар. „българският папа“. Той е бил нунций, тоест – посланик на Ватикана в България в продължение на десет години – от 1924 до 1934 г. Посещението на папа Франциск ще бъде под знака на образа на папа Йоан XXIII и с едно силно послание за мир между народите. 
Предвижда се също папа Франциск да се срещне с българския патриарх Неофит. До момента папата е правил само съвместни молитви с православни, но това все още не е ясно дали ще се реализира и у нас.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани