Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия изпрати войници и военна техника във Венецуела

[post-views]
Русия ще проведе стратегическо военно учение в източната част на страната от 30 август до 5 септември

Army_RussiaДва руски военни самолета, с около 100 военнослужещи и 35 тона военна техника кацнаха във венецуелската столица Каракас. Според официалната информация руските военни са пристигнали в страната за „консултации“, в рамките на техническото и военно сътрудничество между двете страни.

Официален коментар от страна венецуелските и руските властите за полетите няма, но руската информационна агенция „Спутник“ уверява, че в тях няма нищо тайнствено.

Испанският вестник „Ел паис“ обаче отбелязва, че самолетите пристигат няколко дни, след като венецуелският президент Николас Мадуро въведе допълнителни мерки за сигурност. Причината – Мадуро обвини председателя на парламента Хуан Гуайдо, че готви заговор за убийството му.

Това не първият случай с руски самолети, превозващи военна техника, които кацат във Венецуела от началото на масовите протести срещу социалистическия режим на Мадуро. Това подклажда спекулациите, че Русия се готви да разположи в латиноамериканската държава пълноценна военна техника.

Това може да се окаже поредния клин в отношенията с Русия, която подкрепя Мадуро и от друга страна – САЩ, които открито са против режима му.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани