Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Местните избори в Турция – тежко поражение за президента Реджеп Ердоган

[post-views]
Местните избори в Турция – тежко поражение за президента Реджеп Ердоган

TURKEY-prezident

Оспорвани местни избори в Турция, след като стана ясно, че Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган губи столицата Анкара. С няколко хиляди гласа опозицията, в лицето на Републиканската народна партия, има голям шанс да спечели и най-големия град в страната Истанбул.

Местните избори в Турция са референдум за 16 годишното  управление на президента Реджеп Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Независимо, че партията му като цяло печели най-много гласове – общо 51 процента, загубата в Анкара, в Измир и най-вероятно в Истанбул е сигнал, че ерата на Ердоган започва да залязва, коментират анализатори. Повод за подобни коментари стана предизборната кампания на  президента, който определи вота за тест за оцеляването, както за страната така и за партията му. Изглежда обаче националистическата карта, на която Ердоган досега разчиташе, този път не даде резултат, а напротив имаше обратен ефект.

Една от причините за слабото представяне на Партията на справедливостта и развитието е тежката икономическа криза, високата безработица и рецесията. Хората държат отговорен именно президента Реджеп Таип Ердоган, който след промените в Конституцията преди няколко години, реално управлява страната еднолично.

Дали наистина е дошъл краят на ерата Ердоган ще стане ясно след парламентарните избори през 2023г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани