Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владимир Зеленски е новият президент на Украйна – Порошенко призна разгрома си, но остава в политиката

[post-views]
Владимир Зеленски е новият президент на Украйна – Порошенко призна разгрома си, но остава в политиката

Vladimir Zelenski-Ukraina-new prezidentУкрайна гласува за промяна и си избра комик за президент. Новакът в политиката Владимир Зеленски спечели убедителна победа на балотажа срещу действащия държавен глава Петро Порошенко. При почти 100% преброени бюлетини резултатите показват, че Зеленски е получил над 73 на сто от гласовете на избирателите.

Владимир Зеленски, който преди време изигра президент в комедийното си шоу „Слуга на народа“, съвсем не на шега е новият стопанин на Маринския дворец в Киев. 41-годишният актьор триумфира на гребена на вълната от обществено недоволство срещу управляващата класа на действащия държавен глава Петро Порошенко, коментираха политолози. Няма да ви предам, заяви Зеленски пред ликуващите си поддръжници.

Владимир Зеленски – новоизбран президент на Украйна:

„Постигнахме всичко това заедно. Обещавам, че никога няма да ви разочаровам. Няма да ви подведа.“

От своя страна Порошенко се призна за победен веднага след публикуването на първия екзит пол. Той обяви, че макар да напуска президентския пост след месец, ще продължи да отстоява идеите си на политическата сцена.

Петро Порошенко – президент на Украйна:

„Няма да напусна политиката. Оставам, за да се боря за Украйна. И ще ви кажа защо. Екипът ни трябва да защити успехите, които постигнахме заедно, в съюз с всички украинци.“

Москва приветства вота на украинците за промяна и призова новия лидер да разбере надеждите на избирателите си. Самият Зеленски обеща да сложи край на войната в Източна Украйна и да постигне споразумение с проруските сепаратисти. Макар и да не постави конкретен срок, още с предизборната си платформа той изведе на дневен ред евроатлантическата перспектива на страната си, с амбиция за присъединяване към Европейския съюз и произвеждане на референдум за членство в НАТО.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани