Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин след срещата с Ким: Пхенян има нужда от гаранции за сигурността си

[post-views]
Путин след срещата с Ким: Пхенян има нужда от гаранции за сигурността си

putin-kimРусия ще помисли за предлагането на международни гаранции за Северна Корея в процеса на нейното ядрено разоръжаване. Това заяви руският президент Владимир Путин след си първата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун край Владивосток. Разговорите бяха определени като ползотворни и важни за взаимното разбиране на позициите на двете страни.

Ядрената програма на Пхенян и наложените санкции останаха основна тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата обсъдиха и редица важни въпроси, свързани с двустранните отношения и севернокорейските мигранти в Русия.

„Ким Чен-ун ясно и открито говори по всички теми от дневния ред. Той е готов за ядрено разоръжаване, но има нужда от гаранции за сигурността на страната си“, коментира Путин пред журналисти след края на срещата. Москва твърдо настоява за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров и това е един от малкото ѝ споделени възгледи с Вашингтон. Първата стъпка в тази посока е повишаване на взаимното доверие, а на успех можем да се надяваме само ако се уповаваме на международното право, допълни държавният глава.

Владимир Путин – президент на Русия:

„Трябва да възстановим силата на международното право и да върнем състоянието, при което именно то, а не правото на най-силния, определя случващото се в света.“

Припомняме, че процесът е в застой след неуспешната втора среща между севернокорейския лидер и американския президент Доналд Тръмп през февруари, когато Вашингтон поиска прекратяване на всички ядрени програми преди вдигането на каквито и да е от ограничителните мерки.

По изрична молба на Ким президентът Путин ще сподели севернокорейската позиция с колегите си от САЩ и Китай на среща на върха в Пекин. Кремъл продължава да настоява за възобновяване и на международните преговори за ядрено разоръжаване на Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани