Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борбата за власт в Каракас продължава – опозицията свика общонационална стачка

[post-views]
Политическата криза във Венецуела се задълбочава – Парламентът обяви, че поема и изпълнителната власт

venecuelaПродължава борбата за власт във Венецуела. Най-малко двама души загинаха, а дузина други пострадаха тежко при последните сблъсъци в Каракас между протестиращи срещу режима на Николас Мадуро и силите за сигурност. С общ брой на ранените над 100 демонстрациите бяха определени като най-кървавите от началото на годината, а опозицията призова за увеличаване на натиска срещу управляващите.

Ден след като настоя военните да се включат във въстанието срещу управляващите, опозиционният лидер Хуан Гуайдо, когото повече от 50 държави признаха за временен президент на Венецуела, свика общонационална стачка. Според него, ако цялата страна спре работа и бъде блокирана, Мадуро в крайна сметка ще бъде свален от власт.

Хуан Гуайдо – председател на парламента на Венецуела:

„Искаме всички въоръжени сили да се обединят и също да се включат в демонстрациите. Тук не става въпрос да изправим братя един срещу друг, а точно обратното. Настояваме всички военни да застанат на страната на народа.“

Гуайдо, който обяви началото на финалната фаза от операция „Свобода“, гарантира амнистия на всички, които се разграничат от режима в Каракас. Зачестилите случаи на дезертирали военни около Мадуро отслабват позициите му, но мнозина остават верни на властта от страх да не бъдат наказани, предупредиха експерти. Именно това обеща държавният глава на всички, които участват в „поредния заговор“ и отрече да подготвя бягство в Куба.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Опитът за преврат, на който станахме свидетели вчера, престрелката… Всичко това беше дирижирано от Белия дом и лично от Джон Болтън.“

Покачването на напрежението в Каракас обтегна отношенията между Белия дом и Кремъл. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че кризата може да бъде решена чрез военна намеса и определи Москва и Хавана като основни дестабилизиращи фактори заради подкрепата им към Мадуро. Руският външен министър Сергей Лавров отговори със сходни обвинения към САЩ и описа влиянието им върху Каракас като пагубно нарушение на международното право.

Най-ново

Единична публикация

Избрани