Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадуро обяви победа над превратаджиите

[post-views]
САЩ нямали улики срещу Рияд за Хашоги

MIKE POMPEOПомпео: Ще помогнем на на Венецуела при нужда
Шефът на разузнаването свален, защото минал на страната на Гуайдо

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ са готови да предприемат военна операция за потушаване на смутовете във Венецуела, предаде Ройтерс. „Военна операция е възможна. Ако това е, което е необходимо, това и ще направят САЩ“, каза Помпео за телевизия Фокс бизнес. Той добави, че Съединените щати обаче биха предпочели мирно предаване на властта във Венецуела.

Държавният секретар на САЩ ще разговаря по телефона с руския министър на външните работи Сергей Лавров на фона на напрежението около Венецуела. Това съобщи междувременно съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.

Според Помпео Мадуро президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да напусне страната, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но променил плановете си, след като Русия се намесила, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс. „Те имаха самолет на пистата. Руснаците са изискали той да остане“, каза Помпео в интервю за телевизия Си Ен Ен. Мадуро е щял да замине за Куба, съобщи Франс прес.

По-късно Мадуро провъзгласи победа над „опита за военен преврат“ на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предаде Би Би Си. Десетки национални гвардейци застанаха на страната на опозицията във вторник, когато при сблъсъци бяха ранени повече от 100 души.

Мадуро смени ръководителя на разузнаването Мануел Фигера, който премина на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Начело на Боливарската национална разузнавателна служба отново застана Густаво Гонсалес Лопес, който вече заемаше поста до есента на миналата година.

Фигера оглави групата венецуелски военни, която премина вчера на страната на опозицията. Местонахождението му сега е неизвестно.

В защитно тв обръщение президентът Мадуро заяви, че Гуайдо не е успял да привлече армията и тя не се е обърнала срещу действащия държавен глава. Гуайдо настоява, че Мадуро е загубил контрола над военните и че е налице мирен преход. Той се присъедини към поддръжниците си по улиците във Венецуела във вторник.

Гуайдо бе признат за легитимния лидер на Венецуела от повече от 50 държави, включително САЩ, Великобритания и повечето латиноамерикански. Но Мадуро е подкрепян от Русия, Китай и висшето ръководство на военните в страната, които отказват да отстъпят лидерството на съперника му.

Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино заяви, че полковник, верен на президента Николас Мадуро, е бил ранен от куршум по време на бунта на група военни, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Лидерът на опозицията Гуайдо призова демонстрациите срещу президента. По-рано Гуайдо публикува в Туитър видеообръщение, в което призоваваше военните да излязат на улицата, за да „сложат край на узурпацията“ на властта в страната.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани